“Serijal koji izlažem nastao je 2018. godine, na kraju mojih osnovnih studija na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci. Tematika kojom se bavim su fotografije koje sam vremenom sakupljao, a koje su izrađene analognim hemijskim procesima. Ujedno su mi služile kao skice za izradu ovih grafika. Izlažem proces grafike, to jeste, proces grafičke poliptihe, od prvog probnog do finalnog otiska”, pojasnio je Vučen.

Grafička tehnika je izuzetno značajna zbog toga što iziskuje određenu disciplinu u nastanku od samog umjetnika i u razvoju umjetničke misli, naglašava kustos izložbe Daria Vujasin. “Po prvi put možemo da vidimo na koji način se razvijaju te sve moguće etape jedne umjetničke misli u ovoj tehnici”, dodala je ona.

U Udruženju likovnih umjetnika Prijedor ističu zadovoljstvo što su u okviru “Prve izlagačke sezone Galerije ULUP”, koje finansira Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, izloženi radovi ovog mladog umjetnika. Vučen je član ovog udruženja pet godina.

“Naš kolega je veoma predano i istrajno radio na svojim radovima. Vidi se visok umjetnički kvalitet. Drago nam je što smo mu pomogli da započne izlagačku sezonu i dalje ćemo da sarađujemo sa kolegama i da ih podržavamo u njihovom radu”, istakla je predsjednik ULUP Milica Tošić.

Ovom izložbom, Udruženje likovnih umjetnika Prijedor, podržalo je manifestaciju “Prijedorsko ljeto 2023”.

Izvor: kozarski