U izložbenom prostoru Galerije “Sreten Stojanović” u Prijedoru večeras je otvorena izložba grafika tri studentkinje završne godine grafike sa Akademije likovnih umjetnosti u Banjaluci – Ivane Blagojević, Dragane Nikolić i Mirjane Preradović.

Mlade autorke predstavile su se sa pedesetak grafika, crteža i kolaža koje nisu povezane stilski i tematski, ali čine jedinstvenu cjelinu i prilika su da svoj umjetnički izraz po prvi put predstave publici.

Otvarajući izložbu nazvanu “Nagrađene”, direktor galerije Tihomir Ilijašević je rekao da je ovo jedan od programa te ustanove u okviru kojeg izlažu umjetnici iz raznih sfera umjetnosti koji obećavaju i kojima je to prvo predstavljanje publici.

– Galerija dodjeljuje svake godine nagradu najboljim studentima Likovne akademije i to traje već 14 godina. Bilo je tu i povelja i novčanih nagrada, ali mislim da je njima najveća nagrada samostalna izložba u prostoru ove galerije, a posebno da se njihova imena nađu među 140 doajena umjetnosti iz svih oblasti koji su ovdje izlagali – rekao je Ilijašević.

On je dodao da su autorke izložbe izabrane za najbolje studentkinje u 2018. godini i kao takve nagrađene izlaganjem radova na ovoj izložbi.

Mladen Miljanović, prodekan za umjetnost i međunarodnu saradnju rekao je novinarima da je za studente na Akademiji umjetnosti veoma značajna podrška koju imaju od ove prijedorske galerije.

Nagrađene studentkinje su poručile da im je veoma važno što su dobile priliku za samostalnu izložbu i da na početku svog stvaralaštva vide gdje su i kako da nastave.

Izložba će u ovom izložbenom prostoru u Prijedoru biti otvorena do 5. maja.

SRNA/RTRS