Nermin Sulejmanović je juče najprije brutalno pretukao, a onda hicem u glavu ubio svoju nevjenčanu suprugu Nizamu Hećimović.

Njihovu kćerku, koja je bila sa njima u trenucima užasa, ubica je ostavio u lokvi krvi i otišao. Nizama, čije je ubistvo krvnik emitovao na Instagramu, nekoliko puta je prijavljivala Nermina za nasilje, posljednji put prije tri dana.

Ubica je nekako saznao za prijavu, što je Nizamu koštalo života. Sistem koji je trebalo da je zaštiti, poslao joj je dželata na vrata.

Zločin u Gradačcu koji je potresao region, bio je, čini se, epilog torture koju je Nizama, sudeći po prijavama policiji, proživljavala duže vrijeme.

Nermin Sulejmanović brutalno ubio suprugu

Ono što je sve zapanjilo bilo je brutalnost ubice koji je ženu krvnički pretukao, a onda je, krvavu i obnevidelu od udaraca, tjerao da mu kaže zašto ga je prijavila policiji.

“Bojala sam se za sebe i dijete”

– Bojala sam se za sebe i dijete – jedva je izgovorila Nizama koja samo koji minut kasnije biva hladnokrvno likvidirana jednim hicem u čelo.

Nermin je potom pobjegao, a za vrijeme bjekstva oglašavao se na društvenim mrežama, gdje je navodio da ga je “prijavila zbog par šamara”.

Prema najnovijim informacijama koje su objavili mediji, Nizama je sa djetetom pobjegla kod tetke, gdje ju je razjareni ubica, kada je saznao da ga je prijavila, našao, a potom oteo i odveo u vikendicu gdje ju je pretukao i ubio.

Istražiti kako je prijava procurela

Ubistvo žene za koju se znalo da je ugrožena izazvalo je revolt i proteste. Veći broj građana okupio se juče u Sarajevu, a protest je organizovala Fondacija “CURE”.

Iz fondacije su pozvali na okupljanje, najoštrije osuđujući bilo koji oblik nasilja nad ženama. Okupljeni su pozvali Tužilaštvo Tuzlanskog kantona da istraži i obavijesti javnost o tome kako je došlo do curenja informacija i kako je počinitelj saznao za prijavu.

– Zašto nije bilo odgovarajuće reakcije na prijavu, posebno s obzirom na kriminalnu prošlost počinitelja? Ko su odgovorni za propuste u zaštiti žrtve? – pitaju se iz fondacije.

“Nizamu je ubio sistem”

Mirza Dautbegović, novinar portala Bosnainfo, ističe da je sirota Nizama Hećimović dugo trpila nasilje.

Nermin Sulejmanović brutalno ubio suprugu
FOTO: IRON_BB24/ISNTAGRAM/SCREENSHOT

– Kada se konačno ohrabrila i nazvala policiju, napravila je grešku koja će je koštati života. Umjesto da policija, kako bi to trebalo izgledati u normalnim državama, zaštiti Nizamu i njeno dijete, desilo se nešto potpuno suprotno – piše Dautbegović na portalu Bosnainfo.

Dautbegović podsjeća da je Sulejmanović više puta privođen radi tuča i nasilničkog ponašanja, a da je na društvenim mrežama objavljivao i svoje slike na kojima se vidi kako ga policija vodi s lisicama.

– U normalnoj državi, Nermin bi odavno bio iza rešetaka, ali Bosna i Hercegovina nije normalna država, svidjelo se to nekom ili ne. Ne, ovdje već odavno mnogo toga nije normalno. Nizami Hećimović je presudio Nermin Sulejmanović, a ubio ju je sistem – piše Dautbegović.

Kako slučajevi zlostavljanja završe u fioci

U međuvremenu, izjave bosanskih zvaničnika ukazuju na sistemski problem u zaštiti zlostavljanih žena: od njih se ne samo očekuje da prijave siledžije, već i da, dok se slučaj procesuira, hrabro trpe eventualne nove prijetnje i nova zlostavljanja.

Ukoliko pritom pokleknu pred prijetnjama prijavljenih muževa i partnera, te odustanu od svjedočenja, slučaj se ne istražuje dalje i momentalno završava u fioci.

Tužilaštvo tuzlanskog kantona tvrdi da je Nizama prijavljivala Nermina za nasilje, a potom iz straha povlačila prijave. Tokom zvaničnog obraćanja javnosti, portparol ove pravosudne institucije Admir Arnautović kazao je da je Sulejmanović odranije bio poznat i policiji i tužilaštvu, prenosi Blic.

– Radi se o osobi koja je više puta bila osuđivana za različita krivična djela. Osuđivan je prije 15-tak godina za pokušaj ubistva. Ima nekoliko presuda za nasilnička ponašanja i ugrožavanje sigurnosti – rekao je Arnautović.

On je potvrdio i da je Sulejmanović imao prijave za nasilje u porodici.

– Ima tih prijava. Međutim, ono što moramo reći, jeste da su se uvijek koristile blagodeti zakona, odnosno odustajalo se od svjedočenja vezano za krivično djelo nasilje u porodici – rekao je Arnautović.

Na pitanje novinara da li je tačno da je Sulejmanović u četvrtak policiji prijavljen zbog nasilja u porodici, Arnautović je rekao:

– Nije juče, ali je prijava bila upućena prije tri ili četiri dana. I kada smo krenuli u dokumentovanje tog događaja, korišćene su blagodeti zakona, odnosno mogućnost ne svjedočenja, tako da se odustalo od same krivične prijave za nasilje u porodici.

O prijavama koje su stizale za nasilje govorio je i ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Hajrudin Mehanović koji je rekao da je porodično nasilje zadnji put dokumentovano prije mjesec dana u PS Gradačac.

– Tada nije naložena mjera zabrane pristupa porodici jer je žena bojeći za sebe, povukla izjavu na sudu i sud nije prosudio da joj je život ugrožen, pa nije odredio mjere. To je sistemska greška koju neko mora otkloniti. Često policiju pitaju, da kažem žargonski, zašto ste lice tog kalibra držali na ulici? Je li ga policija nezakonito trebala držati u zatvoru? Zna se ko prijavljuje, ko procesuira i ko osuđuje. Današnjim lajv prenosom dobili smo potencijalno Bog zna koliko sličnih likova koji su željni pet minuta slave i spremni rizikovati svoje i tuđe živote. To treba biti državnim propisima regulisano – rekao je Mehanović.

Sud odbio zabranu prilaska

Mediji su sinoć objavili rješenje Opštinskog suda u Gradačcu kojim se odbija predlog MUP da se Nerminu Sulejmanoviću zabrani približavanje žrtvi. Četiri dana kasnije Nermin Sulejmanović je ubio svoju suprugu Nizamu Hećimović.

Kako prenosi portal Istraga, Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, Policijska uprava Gradačac, podnijela je zahtjev da se Nerminu Sulejmanoviću izrekne zaštitna mjera zabrane uznemiravanja i uhođenja osobe izložene nasilju i zaštitna mjera zabrana približavanja žrtvi nasilja. Sud je to odbio.

Izvor: Srpskainfo