Kneževom šetnjom i intoniranjem himne Kneževine Dragotinje i Marina te nastupom ojkačkih grupa u Gornjoj Dragotinji kod Prijedora održana je manifestacija “Dragotinjske večeri”.

Riječ je o tradicionalnom okupljanju mještana ovih krajeva svake druge subote u avgustu kojima se , pored druženja Dragotinjaca ma gdje živjeli u svijetu , promoviše i jedinstvena Kneževina Gornja Dragotinja i Marini. Ove godine je manifestacija održana 41. put , a prema odluci Sovjeta kneževine aktuelni knez Rade Mandić dobio je još jedan mandat.
” Ponovo su me birali i sa zadovoljstvom sam prihvatio da nastavim knezovanje, a sve to prema rezultatima koje sam imao proteklih godinu dana”, rekao je Mandić.
On je dodao da želi da proširi kneževinu kao vojvodstvo u okviru crkvene opštine Gornja Dragotinja i Marini i dalje na Brezičane, Jutrogoštu, Donju Dragotinju , Ahmetovce i Grabašicu.

Po pravilima kneževine, uloga kneza je da miri zavađene i obaveza da sasluša i rješava probleme u kneževini, te da organizuje humanitarne akcije i da brine o razvoju sela.
Tradicionalno okupljanje podržao je i grad Prijedor, a manifestaciji je prisustvovao gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor koji je istakao da je ova kneževina nešto što je daleko poznato i što treba da se njeguje i u narednom periodu.
“Gornja Dragotinja i Marini su kao kneževina izuzetno jedinstveni i to je nešto posebno što je prepoznato širom naše Republike Srpske, a činjenica da traju već 41 godinu je potvrda da se tradicija i običaji u ovim krajevima izuzetno cijene”, rekao je Javor.
On je knezu poželio da svoju funkciju obavlja u skladu sa propisima kneževine i da i dalje bude na usluzi svojim građanima.
” Grad Prijedor je i ove godine podržao Dragotinjske večeri i tako će biti i ubuduće jer nam je cilj i želja da podržimo sve manifestacije koje se organizuju dugi niz godina da i dalje traju i u budućnosti”, rekao je Javor kojem je na ovoj manifestaciji uručen pasoš Kneževine Gornja Dragotinja i Marini.
Predsjednik Sovjeta kneževine Gornje Dragotinje i Marina Milan Karlica izjavio je da ova kneževina 1991.godine imala oko hiljadu stanovnika, a da danas ima samo tri stotine.
” Broj stsanovnika je sve manji, nema mladih ljudi, ali i pored toga nastojimo da ovu tradiciju očuvamo. Do sada smo imali devet kneževa i nastojimo da ovu priču proširimo dalje na vojvodstvo što znači da okupimo vipe sela , ali jedno je činjenica da nam je podrška Gradske uprave Prijedor veoma važna”, rekao je Karlica.
Već tradicionalno na “Dragotinjskim večerima” uručuju se priznanja po odluci Sovjeta kao vrhovnog tijela Kneževine. Ove godine dobitnik “Dragotinjske povelje” je Dragan Savanović /90/ , dok je za počasnog žitelja Kneževine izabrana Karina Brdar, profesorica i glumica iz Kaunasa / Litvanija/ , a inače je supruga Sime Brdara, idejnog tvorca Kneževine. Besjednik je ove godine bio istoričar Boris Radaković. U muzičkom dijelu programa učestvovale su ojkačke grupe iz Prijedora i okoline.
” Dragotinjske večeri” koje su počele polaganjem vijenaca i parastosom borcima otadžbinskih ratova završavaju se večeras kada će u Galeriji ” Sreten Stojanović” biti organizovana projekcija filmova Sime Brdara ” A bog je ćutao”, ” Za vrijeme mene” i ” Gradinadovanje”. Autorsku priču Sime Brdara ” Oklopter” kazivaće Karina Brdar.

Izvor: prijedorgrad