Prijedorsko Okružno javno tužilaštvo saopštilo je da je podiglo optužnicu i predložilo produženje pritvora za muškarca čiji su inicijali R.V. iz Prijedora zbog krivičnih djela nasilje u porodici i sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje.

U optužnici se navodi da je R.V. 2. septembra 2022. godine verbalno i fizički napao ženu čiji su inicijali V.M. sa kojom je prethodno živio u vanbračnoj zajednici oko osam mjeseci.

Zatim je 19. septembra prošle godine došao pred stan u kojem ona živi, snažno udarao rukama na vrata dozivajući je da mu otvori, a potom provalio vrata, gurnuo je na krevet i objema rukama uhvatio i stisnuo oko vrata.

Navodi se da je 13. oktobra 2022. godine boravio u stanu zajedno sa V.M, čime je prekršio hitnu mjeru zaštite koju mu je izrekao Osnovni sud u Prijedoru, a kojom mu se na mjesec dana zabranjuje prilazak žrtvi nasilja na 200 metara.

Ove godine je 17. maja došao pijan ispred kuće u kojoj je V.M. podstanarka, tražio da ga pusti u kuću, a kad je ona to odbila, verbalno je vrijeđao i više puta udario šakom u lice i u glavu.

Istog dana psovao je, udario i uhvatio je za nadlaktice policajca čiji su inicijali Ć.S. iz patrole koja je došla na poziv V.M, a koja ga je svladala i uhapsila.

Prema Krivičnom zakoniku Republike Srpske, propisana je novčana ili kazna zatvora do tri godine za nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici i za onoga ko prekrši zaštitne mjere ili hitne mjere zaštite od nasilja u porodici koje mu je sud odredio.

Kazna zatvora od jedne do pet godina predviđena je za onoga ko silom spriječi službeno lice u vršenju službene radnje, pri čemu službenom licu nanese tjelesne povrede.

Izvor: SRNA/kozarski