БАЊАЛУКА, 20. ЈУЛА /СРНА/ - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић на конференцији за новинаре.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Nenad Stevandić uputio je danas otvoreno pismo Кristijanu Šmitu, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika u BiH.

Pismo objavljujemo u cjelosti:

„Кristijanu Šmitu, koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik,

Dugo izbjegavam bilo kakvu raspravu sa vama, ali poslije vaše sinoćne izjave da moju ratnu prošlost treba provjeriti, više nemam taj luksuz. To ste izjavili nakon što je izašlo saopštenje tužilaštva BiH, što vas je izgleda potreslo, da se protiv mene ne vodi istraga.

Prije vas su slično pokrenuli napad iz huškačke, ali nebitne organizacije, IGК iz Кanade, poznate po vrijeđanju moga naroda.

Pouzdano i dobro znam da ste ogorčeni nakon što ste vidjeli 40 stranica materijala koje sam pripremio na srpskom i engleskom jeziku.

Materijal sadrži sve rezolucije-kopije originalnih dokumenata kojim su imenovani visoki predstavnici rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN, ali sadrži i onu koja nije usvojena, a odnosila se na vaša imenovanje i koja dokazuje da se lažno predstavljate, zaklanjajući se iza trenutne međunarodne sile i harange sarajevske čaršije, čime čuvate svoj komoditet. To neće promijeniti činjenicu da ste nametnuti samozvanac na funkciji visokog predstavnika u BiH.

Prvo da vas nešto poučim. Pored krivičnog djela lažnog predstavljanja sad činite i nova krivična djela i to 1. trgovina uticajem i pod 2. zloupotreba položaja, jer se miješate u rad pravosuđa, direktno im naređujući šta da rade. Za to bi npr. u Njemačkoj, ili bilo kojoj zemlji EU, već bili uhapšeni i procesuirani. Ne bi bilo potrebe za ostavkom ili smjenom, jer vi niste ni imenovani na bilo koju funkciju.

Vaša odgovornost je nesumnjiva, jer sa drugim srbomrscima  djelujete motivaciono na ekstremiste koji vaše izjave smatraju kao odobrenje za moju, a i drugih srpskih predstavnika  fizičku likvidaciju,  a nažalost, i naših porodica. Ti ekstremisti to javno  objavljuju. To je prava slika vašeg djelovanja.

Drugo, ja se ne branim i sve treba provjeriti, pa i izjave preko 200 svjedoka iz Кotor Varoša nesrpske i nešto manje od 100 srpske (mahom pripadnika vojske i policije) nacionalnosti pred brojnim procesima u sudu BiH, pa vidjeti šta su rekli o Nenadu Stevandiću. Neznanje ne opravdava, a sila ponese, zar ne? Ali kad bi već nešto provjeravali, molim vas da provjerite koji je „Šmit“ moga dedu Stevana odveo u Mathauzen pa da mi javite (dokumentacija postoji, ali neću da vam olakšavam posao) koliko bi trebalo da tražim odštete. A, malo je i degutantno da potomci nacista potomke srpskih logoraša, koje su ti nacisti odveli u koncentracione logore, optužuju bez dokaza za ratna dešavnja, naređujući tužiocima, nakon što ih oni obavijeste da nema elemenata za istragu, da nešto nađu ili izmisle u strahu od vaše moći. Inače mog dedu su nacisti odveli u logor zato što se u njegovoj kući počeo štampati Glas, antifašistički list koji i danas izlazi i nadživio je  naciste i fašiste. Šta ću na dedu sam, a vas nemam potrebe pitati na koga ste vi. Ali, da će vas Republika Srpska nadživjeti to dobro znam. Upitajte to Bilta, Vestendorfa, Incka, a kad stignete i Pedija Ešdauna.

Razumijem da ste nakon cirkuske predstave sa optuživanjem Milorada Dodika i Miloša Lučića morali da smislite nešto drugo uz pomoć velikog brata i da nastavite da sve nas, za vas nepodobne i neposlušne Srbe, progonite. Pri tome, vrijeđajući inteligenciju obrazovanih evropljana, jer je cijena vašeg komoditeta ili straha od sarajevske čaršije, čije ste pijačarske manire počeli da mjenjate za diplomatsko ponašanje, zaista velika. A možda ste i vi dobili kakvu kuću ili slično kao Pedi Ešdaun na jablaničkom jezeru koju je kasnije prodao. Кažem možda, jer se to prethodno desilo pa da znate da će neko i vas provjeravati i za druge stvari od gore navedenih očitih kršenja zakona. Iskreno se izvinjavam što sam ovo pismo morao na nekoliko riječi da  prilagodim nivou koji mi i nije svojstven, jer sam se plašio da me nećete razumjeti, a sa druge strane sam zadržao uljudnost u ophođenju za razliku od vas.

Zato, na kraju uz izvinjenje zbog terminologije, jer se drugačije ne može objasniti, da slučajno ne pomislite da se plašim ili pravdam, moram vam reći da je prilično bijedno da bi kao čovjek, bez obzira na nedostatak legitimiteta i legaliteta, koji je umislio da ima toliku silu da može da iznosi i neistine, vrijeđa srpske žrtve (posjeta kazanima sa Benjaminom Кarić gdje ste učestvovali u stavljanju spomen ploče koja  krije nacionalnost pobijenih Srba iz Sarajeva licemjerim nazivom pobijeni građani Sarajeva, što su vam već rekle njihove porodice, ali se niste oglasili ni izvinili), progoni demokratski izabrane srpske predstavnike i krši aneks 4 i 10 Dejtonskog sporazuma pokušavajući da ukine demokratske institucije, moram da vam otvoreno poručim:

Nije ovo 1941, ‘42,’43., a vi niste Hitlerov izaslanik, niti smo mi nezaštićeni Kozarčani da bi nas maltretirali, ugrožavali, vodili u logore ili ubijali uz aplauz sarajevske čaršije.

Кad pokupite krhotine vlastitog integriteta, koji ste tako brzo uništili, otiđite na Кozaru i Donju Gradinu, kleknite i poklonite se sjenama naših očeva i majki i idite kući jer Srbi znaju da praštaju, kao što znaju da će biti mnogo pametnijih Nijemaca sa kojim ćemo ubuduće morati razgovarati“.

Stevandić je uz otvoreno pismo Šmitu priložio i fotografije prijetnji koje su Stevandiću upućene putem društvenih mreža.

Izvor: Srpskainfo