U Saborni hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici danas je donesena čudotvorna mirotočiva ikona Presvete Bogorodice iz Rusije pod nazivom “Umekšanje zlih srca”, koja, prema riječima starješine ovog hrama Nikole Pejovića, podsjeća i opominje da se bez čistoga i smirenoga srca Bog ne može vidjeti.

Pejović je rekao da nijedna ličnost u istoriji srpske crkve i na zemaljskom šaru nije uzvišenija i tako veličanstvena kao što je Presveta Bogorodica.

On je istakao i da je u ove pripremne dane za veliki praznik Uspenja Presvete Bogorodice veliki blagoslov da crkvenu zajednicu u Podogorici pohodi ova čudotvorna ikona.

– Evo ovih dana kada se i postom pripremamo da proslavimo praznik Uspenja Presvete Bogorodice, pohodi nas čudotvorna mirotočiva ikona “Umekšanje zlih srdaca”. Imali smo tu radost i blagoslov da je i ova naša ikona, koja se nalazi u Hramu, pred početak Strasne sedmice mirotočila iz oka i miro je teklo sve do Vaskršnjeg ponedjeljka – naglasio je Pejović.

Foto: Srna

Foto: Srna

Sveštenik Pejović je rekao da je u današnje vrijeme prisutno mnogo netrtpeljivosti i nerazumijevanja među bližnjima, a da čudotvorna ikona Presvete Bogorodice podsjeća i opominje da se bez čistoga i smirenoga srca Bog ne može vidjeti.

– Nije slučajno da ona dolazi kod nas i među nas u ovo vrijeme. Očigledno da treba da omekšaju naša srca i da smo se poprilično ohladili i otuđili jedni od drugih i od živoga Boga. Ne možemo voljeti Boga ako ne volimo jedni druge  -istakao je prota Nikola.

On je takođe zablagodario i proslavljenom košarkašu i dobrotvoru Nikoli Mirotiću i njegovoj supruzi Nini koji su učinili da se svojom ljubavlju, inicijativom i organizacijom donese iz Rusije ova čudotvorna ikona.

Ikona će u Hramu biti dostupna na cjelivanje i blagoslov do ponedjeljka 28. avgustom odakle će biti prenijeta u Manastir Ostrog. Povodom dolaska ove svetinje, protojerej Predrag Šćepanović, arhijerejski namjesnik podgoričko-danilovgradski, služio je jutros liturgiju.

Autor: SRNA/RTRS