Košarkaši Srbije plasirali su se u polufinale Mundobasketa!

Oni su danas odigrali daleko najbolji meč na prvenstvu i očitali lekciju Litvancima u evropskom klasiku 87:68.

Teško je reći ko je bio najbolji, a sigurno će se svi složiti da je danas pobijedila kolektivna i pametna igra momaka Svetislava Pešića koji je pripremio sjajnu taktiku, a njegovi izabranici je sproveli u djelo.

Poslije nešto nesigurnijeg početka naročito u odbrani, Orlovi su od finiša prve dionice preuzeli konce igre i razbili selekciju koja je prije dva dana pobijedila SAD.

Mudro su Orlovi koristili sve prednosti u igri, tražili pametna rješenja iz reketa, a kada su Litvanci zaprijetili na startu drugog poluvremena trojkama prelomili meč.

Prvo je Nikola Jović bio precizan iza linije 6,75, a potom je tri dalekometna hica pogodio Stefan Jović, uz Bogdana Bogdanovića junak današnje velike pobjede. Značajnu rolu u nekim periodima imali su Nikola Milutinov, Nikola Jović, a Filip Petrušev je sa tri trojke iznenadio Litvance i „sahranio“ sva njihova nadanja. Ne treba zaboraviti ni Aleksu  Avramovića, Marka Gudurića… Ma svi momci koje je Pešić danas koristio bili su sjajni i pokazali da su prije svega tim koji je spreman za velika djela iako su mnogi sumnjali u njih.

Nisu Litvanci imali rješenje za čvrstu odbranu, a osim na samom početku utakmice nije ih išao ni šut kojim su savladali Amerikance.

Bogdanović je postigao 21 poen uz sjajan šut naročito u prvom poluvremenu, Petrušev je dao 17 uz samo jedan promašaj iz igre, tri trojke i šest skokova, a Stefan Jović 11.

Kod Litvanaca je najraspoloženiji bio Tadas Sedekerkis sa 14, a Rokas Jokubaitis dao je 13.

Orlovi će se u polufinalu sastati sa pobjednikom meča Kanada – Slovenija koje četvrtfinalni duel igraju sutra.

 

Tok meča

Litvanija – Srbija 68:87 (25:24, 13:25, 17:23, 10:12)

 

4/4

39. minut Čeka se samo kraj meča kako bi počelo veliko slavlje Orlova

36. minut Srbija potpuno kontroliše utakmicu i grabi ka polufinalu

24. minut Litvanicu su potpno razbijeni, a dotukao ih je Filip Petrušev sa dvije trojke u nizu

31. minut Vanja Marinković pogađa jedno slobodno bacanje i donosi maksimalnih 21 razlike

 

3/4

30. minut Fantastična četvrtina Srbije, naročito Stefana Jovića koji je postigao tri trojke što inače nije njegov primarni posao. Još deset minuta dijeli Orlove od polufinala

28. minut Jokubaitis postiže trojku, ali je Stefan Jović namjestio nišan i postigao treću trojku u ovoj četvrtini. Poslije još jedne sjajne odbrane i polaganja Avramovića Maskvitis je zatražio drugi minut odmora

25. minut Odlično su Orlovi odgovorili na dobar početak Litvanaca, a dobra stvar je što su se Bogdanoviću u napadu priključili Jovići. Stefan je sa dvije trojke odveo Srbiju na maksimalnih 14 razlike

21. minut Litvanci su krerenuli silovito i za dva minuta postigli osam poena, a odgovorili su Jovići. Nikola, pa Stefan postigli su trojke

2/4

20. minut Odličnu timsku igru pokazali su košarkaši Srbije tokom prvih 20 minuta. U drugoj četvrtini su zaigrali vrlo čvrsto u odbrani, a u napadu su tražili pametna rješenja i za sada sve ide kako treba. Ono što je najbitnije, Litvance je stao šut od koga u dobroj mjeri “žive”, a Pešić se odlučio na drugačiju taktiku i traženje rješenja iz prodora i reketa. Za sada je to dobitna kombinacija. Bogdanović je postigao 18 poena uz dva promašaja iz igre. Milutinov je sjajan u reketu i za sada je dobio duel sa Valančijunasom. Postigao je devet poena uz četiri skoka, te jednom sjajnom asistencijom. Svi koje je Pešić poslao na parket dali su doprinos i Orlovi trebaju samo ovako da nastave.

16. minut Bogdanović pogađa trojku i tjera Maskvitisa da traži minut odmora. Kapiten Srbije već ima 13 poena

16. minut U bonusu je i Srbija koja je zaustavila “paljbu” Litvanaca i uvela meč u ritam koji joj za nijansu više odgovara. Milutinov se junački bori pod obručem sa Valančijunasom, a Bogdanović igra kapitenski i već ima deset poena

14. minut Litvanci su već u bonusu, što Srbija mora da kazni, a to radi Gudurić koji donosi maksimalnih plus 6

12. minut Srbija je pojačala intenzitet u odbrani, a kako napad od početka funkcioniše dobro prešla je u vođstvo. Davidovac, Petrušev i Gudurić sa linije penala donose 6:0 Orlovima u drugoj četvrtini

1/4

 

10. minut Gudurić je pogodio u posljednjem napadu Srbije. Na prvu pauzu Srbija ide sa poenom minusa. Litvanci su postigli pet trojki iz sedam pokušaja, a Orlovi su išli na rješenja iz reketa i za dva pogodili 10 od 15 šuteva

9. minut Sjajno se snašao Nikola Jović i iz odbojke pogodio uz faul, a potom i Bogdanović postigao brze poene nakon ukradene lopte. Petrušev je postigao već pet poena, ali Litvanci nastavljaju u da “sipaju”

6. minut Valančijunas pogađa oba slobodna bacanja. Srbija je primila 18 poena za nepunih šest minuta

5. minut Litvanci nastavljaju da pogađaju za tri poena kao protiv SAD, a Orlovi odgovaraju iz pozicionih napada. Odbrana je za sada veliki problem Srbije

2. minut Valančijunas je postigao i trojku, a onda je Milutinov dobio direktan duel dva kolosa

1. minut Počela je utakmica, a prve poene postigao je Bogdan Bogdanović, dok je odmah uzvratio Jonas Valančijunas

 

Prije meča

Dvije selekcije su se posljednji put u zvaničnom meču sastale 2015. u polufinalu Evrobasketa kada je Litvanija eliminisala Srbiju.

Od tada su odigrana dva prijateljska susreta prije četiri godine, a u oba su bolji bili Orlovi. Ipak, to i nema neke veze pred ovu utakmicu jer su ekipe u prilično izmjenjenim sastavima, a osim toga kada se u četvrtfinalu sastaju dvije selekcije sličnog kvaliteta, teško da bilo šta ima uticaj na konačan ishod osim trenutnog raspoloženja.

Svetislav Pešić je bio pun riječi hvale za današnjeg rivala.

– Protiv ekipe kao što je Dominikanska Republika dovoljno je sa dobrom odbranom i prosječnim napadom da se pobijedi, a protiv Litvanije sve mora da bude izvanredno. Moramo da odigramo jednu od najboljih utakmica do sada da bismo mogli da pobijedimo. Litvanija je fizički vrlo jak protivnik, na jakoj i čvrstoj veoma agresivnoj odbrani baziraju svoju igru. Biće veoma izazovna utakmica za nas, igramo četiri utakmice po 10 minuta, i svaka je za sebe. I ja sam optimista ali nemam pravo da to previše budem. I mi imamo prednosti, sposobnost dobre ekipe je da sakrije nedostatke, a istakne prednosti, na nama je to da probamo. I oni imaju svoje slabosti, to treba targetirati i napasti, ne postoji savršena ekipa – kaže selektor Srbije.

Strateg Litvanije Kazis Maskvitis takođe tvrdi da će biti težak meč za njegovu selekciju koja je odigrala savršeno protiv SAD. Ostvarili smo veliku pobjedu protiv SAD, ali smo imali malo vremena da proslavimo istu. Moramo da zaboravimo prošli meč što prije, Srbija nas neće dočekati sa crvenim tepihom i cvijećem, žele pobjedu. Tipičan srpski sastav, tipičan tim Svetislava Pešića. Igraju čvrsto, igraju dobru odbranu. Šta nije karakteristično za ovaj tim je veliki broj kontranapada. Srbija prosječno postiže 25 poena iz tranzicije, nekada je Srbija igrala duge napade, sa postavljenim napadom. Naš cilj je da zaustavimo brzu igru rivala. Dvije košarkaške nacije se susreću ponovo, što je uvijek veliki izazov za obje strane. Pripremamo se za taj izazov – rekao je Maskvitis.

Pobjednik ovog duela će u narednoj fazi igrati protiv Slovenije ili Kanade, a njihov meč se igra u srijedu od 14.30.

Izvor: Srpskainfo