Delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarene skupštine BiH Radovan Kovačević rekao je za RTRS da je potvrđivanjem optužnice protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića definitivno potvrđeno da je konačni cilj rušenje Srpske.

– Јako je bitno da građani Republike Srpske razumiju da ova optužnica nema nikakve veze sa pravom, zakonom, Dejtonskim sporazumom, Ustavom i ustavnim poretkom i, na kraju, nema nikakve veze sa zdravim razumom – istakao je Kovačević.

On je rekao da je Kristijan Šmit neizabrani stranac koji je došao u BiH da kaže da je iznad prava, zakona, građana i procedura.

– Šmit nije visoki predstavnik i to je jedina istina. To nema veze s tim da li Republika Srpska nešto priznaje ili ne, već s tim da on nije izabran u skladu sa procedurom koju propisuje Dejtonski sporazum – jasan je Kovačević.

Kovačević dodaje da to nije stav Republike Srpske, već Savjeta bezbjednosti UN, kao najvišeg organa u svijetu, koji je rekao da Šmit nije visoki predstavnik.

Kovačević je naveo da je Šmit promijenio Krivični zakon na osnovu čega se sada vrši politički progon predsjednika Republike Srpske i v.d. direktora Službenog glasnika i pokušava sruštiti Srpska.

Kovačević je poručio da će se Republika Srpska oduprijeti ovim pokušajima jedinstvom naroda i svih institucija.

– Na strani Republike Srpske imamo legalitet na osnovu Dejtonskog sporazuma i istinu, a na njihovoj kršenje legaliteta i laž. Na našoj strani imaćemo pobjedu, a na njihovoj poraz – istakao je on.

Kovačević je rekao da Dodik brani Republiku Srpsku, svakog čovjeka i prava Srpske stečena Dejtonskim sporazumom.

– Nikada nećemo pristati da nam ruše i oduzimaju prava, otimaju imovinu i slome Republiku Srpsku. Ako slome Srpsku, slomili su sve nas i onda za nas više ovdje nema mjesta – naglasio je on.

Kovačević je rekao da Republika Srpska i njeni predstavnici brane ustavni poredak i štite Dejtonski sporazum i da će se odbraniti jedinstvom.

– Granica postoji i niko neće suditi Republici Srpskoj – poručio je Kovačević.

Sud BiH potvrdio je juče uređenu optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Srpske Miloša Lukića.

Autor: RTRS