Aktuelna politička situacija i neustavno djelovanje neizabranog stranca u BiH, bile su teme i sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a u Banjaluci. Osim toga, ocijenjeno je da je uprkos intervencionizmu Republika Srpska stabilna. Za kraj septembra najavljen je Sabor SNSD-a, na kojem će biti izabrano rukovodstvo stranke i usvojen novi statut.

Stalna nestabilnost koju uzrokuju stranci u namjeri da uruše Republiku Srpsku, rezultirala je optužnicom protiv predsjednika Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića.

Iako optužen za krivično djelo koje je neustavno nametnuo neizabrani stranac Kristijan Šmit, Dodik je potvrdio da će ispoštovati sudski proces. Ponovio je da je besmislica to što je optužen za izvršavanje ustavne obaveze predsjednika Republike i što je potpisao ukaz o proglašenju zakona koji je usvojila Narodna skupština Srpske.

– Nijednog trenutka nisam imao dilemu, a da jesam, definitivno bih razvalio status institucije koja se zove Narodna skupština Republike Srpske, a kad to razvalite, onda ste razvalili i poziciju Republike Srpske. Ovako smo je samo ojačali. Mi branimo Republiku, mi znamo šta branimo, a oni ne znaju šta napadaju – poručio je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

SNSD potpuno podržava instituciju predsjednika Republike, naglasila je potpredsjednik stranke, Željka Cvijanović. Akti BiH pravosuđa su, ističe, politički progon.

– Smatramo da jeste samo politička priča i politički progon. Јedan neizabrani stranac je kreirao i normirao krivično djelo, a onda rekao da svi oni koji ne poštuju njegove odluke i poslušnost prema njemu, onda njih treba proganjati i trpati u zatvore. Neće se to desiti. Vrlo smo opredijeljeni da se držimo prava – naglasila je Željka Cvijanović, potpredsjednik SNSD-a.

Hoće li se pravo i pravda useliti u pravosudne institucije BiH trebalo bi da definišu zakoni o Ustavnom sudu BiH i odlasku stranih sudija. Prema dogovoru sa federalnim partnerima u vlasti na nivou BiH, ovi akti trebalo bi da se nađu na dnevnom redu Savjeta ministara do kraja mjeseca, kaže Dodik. Dodaje da na sadržaju zakona radi radna grupa u okviru Ministarstva pravde, sa predstavnicima iz Srpske i Federacije.

– Čujemo da postoje neke opstrukcije po tom pitanju, ali mi nećemo ništa prejudicirati. Kada se suočimo sa konkretnim ponašanjem naših partnera iz Trojke u okviru vlasti na nivou BiH, mi ćemo se opredjeljivati o našim daljim djelovanjima po tom planu – istakao je Dodik.

Uporedo sa političkim pritiscima, Dodik upozorava da stranci nastoje da opstruišu i finansijski sektor. Uprkos tome, Srpska je ekonomski stabilna, socijalna davanja su redovna. Kada je riječ o bezbjednosti, stav SNSD-a je da će u Savjetu bezbjednosti tražiti da se produži mandat misije Altea, ali ne da se i proširi sa britanskim vojnicima.

Komentarišući nezadovoljne granske sindikate koji su krajem septembra najavili proteste, a koji se dovode u vezu sa djelovanjem Američke ambasade na destabilizaciji Srpske, Dodik je rekao da podržava slobodu sindikalnog djelovanja, ali da ga od stranaca ništa ne iznenađuje.

– Američka ambasada zove svakoga. Zvali su i neke bankare kada su tražili da ne sarađuju sa Republikom Srpskom u pogledu finansiranja, naravno da zovu i sindikate. Rekli su i Eskobar i neki drugi da će uraditi sve da to destabilizuju – dodao je Dodik.

Zbog političke situacije, u Istočnom Sarajevu održan je sastanak u znak podrške institucijama Republike Srpske. Više od stotinu srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama poručilo je da su u svakom trenutku spremni da se povuku iz bh institucija ukoliko Šmit nastavi sa provokacijama. Mogućost povlačenja iz službe, usljed pritisaka na Srpsku, potvrdili su, kaže Dodik, i pripadnici Oružanih snaga BiH. Predsjednik Srpske za sutra je najavio sastanak u Banjaluci sa nosiocima najodgovornijih funkcija u Srpskoj i na nivou BiH da bi se, kako navodi, na svim nivoima analizirala politička situacija.

Autor: RTRS