U Banjaluci je počeo sastanak predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika sa predstavnicima institucija Republike Srpske, lidera stranaka i srpskih predstavnika u institucijama BiH.

Sastanku prisustvuju predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, premijer Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, ministri u Vladi Srpske, potpredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Davor Pranjić, predsjedavajuća Vijeća naroda Srpske Srebrenka Golić.

Na sastanku učestvuju i zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Staša Košarac, ministar finansija u Savjetu ministara Srđan Amidžić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić, potpredsjednik Narodne skupštine Srpske Anja Ljubojević, te predstavnici ostalih institucija.

Sastanak se održava u Palati Republike, a glavna tema, prema najavama, biće “situacija na nivou BiH i aktuelna politička situacija u Republici Srpskoj”.

Konferencija za novinare planirana je nakon sastanka, a možete je pratiti na RTRS.

Predsjednik Dodik rekao je da je potvrđivanje optužnice u Sudu BiH, progon i istakao da je njegova ustavna obaveza bila da potpiše ukaz o proglašenju zakona koji je usvojila Narodna skupština.

Da nije potpisao ukaze na usvojene zakone, definitivno bi se urušio status Narodne skupštine i pozicija Republike Srpske, a ovako smo je samo ojačali, rekao je Dodik, nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a.

Potpredsjednica stranke Željka Cvijanović izjavila je da SNSD pruža apsolutnu podršku instituciji predsjednika Republike Srpske, ali i Miloradu Dodiku, kao predsjedniku Srpske i lideru te stranke.

Autor: RTRS