Laureatu 51. Književnih susreta na Kozari, pjesniku Blagoju Bakoviću večeras je uručena nagrada ” Skender Kulenović- Književni vijenac Kozare” na manifestaciji nazvanoj ” Veče laureata”.

U obrazloženju jednoglasne odluke žirija za dodjelu ove prestižne književne nagrade navodi se da snažna maternja melodija jezika u poeziji Bakovića izvorno svrstava u red onih stvaralaca koji su izrasli u istoj onoj pjesničkoj vertikali na kojoj je nastalo i magistalno djelo Skendera Kulenovića.

Žiri ovogodišnjih Književnih susreta na Kozari, činili su predsjednik Goran Maksimović profesor sa Filološkog fakulteta Univerziteta u Nišu i članovi Duško Pevulja, profesor sa Filološkog fakulteta u Banja Luci i pjesnikinja Dragana Kragulj iz Prijedora.
Laureat ovogodišnjih susreta Blagoje Baković iz Vrbasa istakao je da mu je velika čast što je dobitnik prestižne književne nagrade koja nosi ime Skendera Kulenovića, tvorca legendarne “Stojanke majke Knežopoljke”.
” Šta je život, uđeš u prijedorsko pozorište i izađeš sa nagradom koja nosi Skenderovo ime”. Pedeset godina je prošlo kako se drži pero u ruci i kako se vjeruje da može da se uradi ono što se radi i da se posluži ono čemu se služi. To i jeste Božji dar, jer pjesnik je tu, kao službenik jezika”, istakao je Baković.
U ime gradonačelnika Prijedora, književnu nagradu “Skender Kulenović – Književni vijenac Kozare” Blagoji Bakoviću uručila je Danijela Dodoš, šef kabineta gradonačelnika koja je naglasila da je gradu Prijedor, kao domaćinu velika čast što se ime književnika Blagoje Bakovića, nalazi među nagrađenima ove manifestacije koja slavi pisanu riječ.
” Na kraju možemo reći da smo zadovoljni uspjehom i organizacijom Književnih susreta kojima možemo da se ponosimo”, istakla je Dodoševa.
Bakoviću je večeras uručena i statueta ” LJubijski rudar” i novčani dio ove književne nagrade čiji je sponzor kompanija “Arcelor Mital Prijedor”.
Organizator i generalni pokrovitelj 51.Književnih susreta na Kozari je grad Prijedor, suorganizatori gradovi Banjaluka, Gradiška i Laktaši, te opštine Srbac, Kostajnica, Novi Grad i Kozarska Dubica, a pokrovitelj Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Izvor: prijedorgrad