Nasilna smjena predsjednika Republike Srpske nedemokratskim principima ne bi trebala biti u glavama opozicionara, izjavio je poslanik Srpskog kluba u Predstavničkom domu parlamenta BiH Milan Petković, gostujući u Јutarnjem programu naše televizije.

On je poručio da “zbog toga neko mora snositi krivičnu odgovornost”.

Petković je istakao da vjeruje da su “opozicioni lideri tražili od Kristijana Šmita da smijeni Dodika zato što su svjesni da ga ne mogu pobijediti na izborima”.

– Takva želja je napad na ustavno uređenje u svakoj zemlji. Sigurno je da opozicioni lideri žele smjenu Dodika jer se bore protiv njega – ocijenio je Petković.

Petković smatra da Šmit mora da snosi odgovornost ako je rekao neistinu.

– Radovao bih se da Tužilaštvo BiH pokrene istragu protiv Šmita jer bi to značilo da on nije diplomatsko lice i da ne može da uživa tu vrstu imuniteta – napomenuo je Petković.

Petković je upozorio da u svemu ovome ima veoma loših poruka za Srpsku.

– Mi Srbi smo opet spremni “skidati glave” svojim ldieirma. Koliko god se ne slagali s njima, ne možemo nasilno smjenjivati predsjednika Srpske. Ako opozicioni lideri žele da sačuvaju svoj kredibilitet moraju da podnesu tužbu protiv Šmita ukoliko je on rekao neistinu. U suprotnom, sami će sebi nanijeti štetu – istakao je Petković.

Petković je naglasio da se Dodik suprotstavio politici međunarodne zajednice i OHR-a.

– On je čovjek koji je stao na crtu i rekao im “ne damo vam naše resurse i imovinu, ovo je crvena linija. Kada su pokušali da otmu imovinu Srpske Dodik je bio taj koji se tome prvi suprotstavio. Uveli su sankcije proitv Dodika i predsjednika Narodne skupštine Srpske Nenada Stevandića jer se oni bore da zaštite imovinu Srpske – zaključio je Petković.

Autor: RTRS