Humanitarna organizacija Srbi za Srbe pokrenula je akciju pomoći porodici Novaković kod Bijeljine.

Uprkos smetnjama u razvoju, Novakovići osmijesima razgone tugu!

„Probaj minut mog života” naslov je omiljene pjesme Živane Novaković (19) iz Patkovače kod Bijeljine. Ne bez razloga… Živana, njena braća Ljubiša (22) i Mihajlo (21), sve troje imaju smetnje u razvoju i žive u teškoj nemaštini.

„U svakoj tužnoj pjesmi ja se nađem. Pogađaju me u srce!” – istakla je Živana, ispričavši i kako vrijeme utiče na njeno raspoloženje.

A nije svaki dan sunčan…

 

 

Iako su svjesni svog stanja i uprkos problemima sa kojima se suočavaju, bilo da su zdravstveni, društveni ili socio-ekonomski, široki osmijesi na njihovim licima su tu. Uprkos svakodnevnim mukama, koje su većini nas nepojmljive, Novakovići vole život!

“I ja sam ljubitelj domaće muzike. Opušta misli i pomaže mi da zaboravim na brige. Najviše volim da slušam Slobu Radanovića, Darka Lazića i Еmira Đulovića. Nekad, kad imam nešto siće, volim otići i u kafić na kavu. Sam odem, neće niko sa mnom” – priča najstariji Ljubiša.

„Ne pored drugih, nego sa drugima u igri, radu i učenju” – slogan je vaspitno-obrazovne ustanove za djecu sa poteškoćama intelektualnog funkcionisanja u koju su mlađi Novakovići svojevremeno išli. Slogan odlično opisuje za čim oni vape. Nažalost, iako ima dobrih ljudi koji im pomažu, osuđeni su na samoću i život u katastrofalnim uslovima.

„Joj majko moja, težak je život moj!”

Bolni uzdah majke Zorice koja brine o troje djece sa poteškoćama u razvoju. Živanu koja je rekla da se u svakoj tužnoj pjesmi nađe, Ljubišu koji ponekad ode do kafića i pije kavu sam i Mihajla koji rijetko kada ide iz kuće, spajaju široki osmijesi i snažna volja za životom!

 

 

Upoznajte Novakoviće i uključite se u akciju HO Srbi za Srbe kako bismo im bar obezbijedili bolje uslove za život!

Izvor: ATV