Svjedočenjem Radoslava Vokića, Marka Iličića i Jovice Mihajlovića u Sudu BiH je nastavljeno suđenje Daliboru Railiću, Aleksandru Miljatoviću, Igoru Repajiću, Harisu Gredelju, Mirjani Vujović, Željku Simiću i Goranu Gvozdenu, koji se, između ostalog, terete za organizovani kriminal, ubistvo načelnika prijedorske policije Radenka Bašića, pranje novca, te šverc droge.

Optuženi Miljatović je, prije hapšenja, bio uposlen u autolimarskoj radnji čiji je vlasnik bio svjedok Vokić. Odgovarajući na pitanja tužioca Dubravka Čampare, Vokić je kazao da je Miljatović za Božić 2021. godine dolazio na njegovo imanje u selo Kruhari, kod Sanskog Mosta, prenose sarajevski mediji.

“Kasnije sam od policije saznao da je Miljatović, koji je na posao dolazio BMW-om, a kasnije i Audijem, tada išao u šumu kako bi pucao iz pištolja. Miljatović im je rekao gdje su čaure, pa sam ja policajce vodio u šumu da ih traže, rekao je svjedok, navodeći da je Miljatović tri dana prije ubistva načelnika prijedorske policije Radenka Bašića i na dan zločina došao iza devet sati na posao, ali da to nije bilo ništa neuobičajeno.

“Znam da je taj dan bio u trenerci. Nije imao uniformu u kojoj smo svi inače bili”, prisjetio se Vokić.

Optuženi Miljatović je svjedoka pozdravio sa “Pomoz‘ Bog”, na šta mu je svjedok uzvratio “Bog ti pomog‘o”, a predsjedavajući Vijeća sudija Miroslav Janjić ih je upozorio kazavši da se u sudnici koriste “tradicionalni, komercijalni pozdravi”.

Jovica Mihajlović, automehaničar iz Prnjavora, kazao je da je vozilo Opel astra plave boje prodao preko PIK-a dvojici muškaraca koji su se dovezli BMW-om, srbijanskih oznaka.

U optužnici se, naime, navodi da je 21. marta 2022. ujutro Miljatović dovezao u Prijedor Opel astra karavan plave boje, koji mu je dao optuženi Repajić. Istim vozilom je Miljatović pobjegao u Gradišku, a potom nazvao Repajića i tražio da dođe po njega, što je ovaj i učinio. Odvezao ga je iz Gradiške u Banjaluku, da bi nakon toga, kako piše u optužnici, Repajić s ciljem prikrivanja tragova ubistva, odvezao na otpad vozilo koje je korišteno u pripremi ubistva.

Suđenje se nastavlja 4. oktobra saslušanjem tri nova svjedoka.

Izvor: Agencije/ATV