БУДИМПЕШТА, 1. ОКТОБРА /СРНА/ - Предсједник Републике Српске Милорад Додик и министар без портфеља у Влади Србије Ђорђе Милићевић састали су се данас у Будимпешти са Његовим преосвештенством епископом будимским Лукијаном, првог дана посјете Мађарској.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sastao se danas u Budimpešti sa Njegovim preosveštenstvom episkopom budimskim Lukijanom, prvog dana posjete Mađarskoj.

Sastanak se održava u palati Tekelijanum, a vladika Lukijan poručio je da je Dodik rado viđena ličnost i gost u Eparhiji budimskoj.

U delegaciji sa Dodikom su i ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir i ambasador BiH u Mađarskoj Biljana Gutić Bjelica.

Dodik će nakon sastanka sa episkopom Lukijanom svečano otvoriti manifestaciju “Srpski dani”, čiji je pokrovitelj Kabinet predsjednika Republike Srpske.

Srpska pravoslavna Eparhija budimska donijela je odluku o osnivanju manifestacije “Srpski dani” koja će trajati cijeli oktobar.

Palatu Tekelijanum, kao zadužbinu, osnovao je veliki srpski dobrotvor Sava Tekelija 1838. godine da bi se u njoj školovali siromašni đaci i studenti iz svih krajeva, a vlasnik ovog zdanja je Eparhija budimska.

U ovoj zgradi nalazi se i jedan od dva srpska đačka doma u Budimpešti, a obnova ovog zdanja završena je prije tri godine.

Sutra, drugog dana posjete Mađarskoj, Dodik će u 12 časova održati sastanak i radni ručak sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, u Karmelićanskom manastiru u Budimu.

Autor: SRNA/Srpskainfo