Na samo 10 kilometara od centra Banjaluke niču divlje deponije, blato, a brojni su i infrastrukturni problemi. Rasvjete nema, što mještanima Bistrice dodatno otežava život.

Za pedeset godina koliko ovdje živi, priča Radivoj, nije upamtio ovoliko zanemarivanje od strane nadležnih.

“Dovoze nam smeće, vidjećete gore šta se radi. Ja mogu razumjeti da se nasipa neko zemljište koje su neke rupe, ali kamenom ili zemljom, a da se dovozi smeće – ja ne vjerujem da ondje ima i ljudi mrtvih, svašta se može desiti, danas dođe 50 kamiona otpada“, kaže Radivoj Janković iz Bistrice.

Dodaje da je prethodno ruovodstvo Banjaluke postavilo rasvjetu koju je ova vlast trenutna skinula.

“Petnaest sjalica su postavili, kabal i mi se uveče nadamo da će nam pustiti rasvjetu kad mi gledamo oni skidaju“, kaže Radivoj a na pitanje ko je to uradio kaže: “Poslao čovjek predsjednik Mjesne zajednice iz Joškove Vode, iz PDP-a“.

Zbog divljih deponija sve je više pasa lutalica koji tu traže hranu. Strahuju, kažu, najviše zbog djece.

“Bojim se, kako se ne bojim. Еvo rasvjete nemamo, djeca idu u školu, vidjeli ste kontejner je pored škole, otpadi svakvi bacaju se, svašta, to je zarza. Ima i pasa lutalica i to je katastrofa. Znači, nema šta da vam kažem ovo je sramota za jednu vlast“, kaže Dijana Janjetović iz Bistrice.

Do drugog dijela naselja dolazi se makadamskim putem prepunim rupa. Obećano im je mnogo, ali na tome je sve i ostalo.

Ogorčeni mještani više puta su se obraćali nadležnima. Međutim, bez povratne informacije, a sve zbog toga što nisu, kako kažu, politički podobni.

Ljuti ih, kažu, što dijele građane na osnovu ličnog političkog opredjeljenja.

“Takva vlast, kaže – niste podobni njima što nije dosta glasalo za PDP, normalno, to je otvoreno reći, al’ to ne treba da bude rješenje. Ako ja nisam glasao za Draška Stanivukovića, da on mom unučetu i meni ne da rasvjete. On treba biti human, on je gradonačelnik za sav narod –  jednak. I ja njega cijenim kao čovjeka, ali ne mogu cijeniti ovo što on radi“, poručuje Radivoj Janković.

“Samo bidž pitao vlast da li oni svojim autima idu, druga stvar oni ni ne idu svojim vozilima, idu službenim autima. Njih nije briga, ali nas jeste – to nas košta. Svaki dan kad ‘taremo’ auta to nas košta sve iz džepa. Ne znam šta da kažem, ogorčen sam na vlast, ogorčen“, rekao je Žarko Stanivuković.

Gradonačelnik, ipak, krivicu prebacuje na mještane. Kaže, u gradu ima mjesta za deponije, ali da te divlje nastaju zbog neodgovornosti pojedinih ljudi.

“Ne možete vi načistiti koliko nesavjesni pojedinci mogu da stvore takve deponije“, rekao je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Stanivuković dodaje da će na takvim mjestima postaviti nadzorne kamere. Najavljuje pojačanu kontrolu inspekcije, ali i četvorocifrene kazne. Kaže da je za Bistricu Grad mnogo uradio i ne prihvata insinuacije da je nešto zapušteno. Ipak, izgled ovog naselja pokazuje nešto drugačiju sliku.

Izvor: ATV