Denis Bećirović i Željko Komšić podmetnuli su falsifikat u svoj prijedlog Zakona o tzv. državnoj imovini. To je uočilo Pravobranilaštvo Republike Srpske jer se u tekstu pozivaju na presudu Suda BiH koja zapravo nikada nije donesena. U namjeri da otmu imovinu Srpskoj, prejudicirali su odluku Suda BiH po tužbi Pravobranilaštva BiH iz 2021. godine, iako nije održano ni pripremno ročište, kaže pravobranilac Republike Srpske Milimir Govedarica.

Da je tekst zakona o tzv. državnoj imovini falsifikat pokazuje njegovo obrazloženje. U namjeri da dokažu da je imovina nadležnost BiH, Bećirović i Komšić pozvali su se na navodnu presudu Suda BiH, kojom je Republici Srpskoj osporena nadležnost nad šumama kojima upravlja Šumsko gazdinstvo “Birač” iz Vlasenice. U tekstu se tvrdi – presuđeno je u korist BiH.
Međutim u Pravobranilaštvu Srpske, upozoravaju na prevaru. Odluke Suda BiH po tužbi iz 2021., kažu, nema.

– Navode da je u određenom predmetu Sud BiH donesio presudu, što uopšte nije tačno. Uopšte nije donesena presuda. Šume, konkretno na tom području Vlasenice, upisane su na Republiku Srpsku i već, kao što sam napomenuo, pokrenuta je neustavna tužba od strane pravobranioca BiH da se prepiše na BiH i tri, četiri puta se pokušava održati pripremno ročište pred Sudom BiH i ono se odlaže – naglasio je Milimir Govedarica, pravobranilac Republike Srpske.

Novo pripremno ročište zakazano je za peti decembar. Lažiranje i falsifikati jedino je što je preostalo onima koji žele da Srpskoj otmu imovinu, kaže Milimir Govedarica.

– Oni se stavljaju u poziciju da donose sudsku odluku, što je svojstveno određenim ljudima koji pokušavaju da predlažu takva rješenja, a koja su otvoreno protiv Republike Srpske – dodao je Govedarica.

Zakon o tzv. državnoj imovini naustavan je i iz drugih razloga. Naime, Denis Bećirović i Željko Komšić izašli su izvan okvira ovlašćenja koje je članovima Predsjedništva dao Ustav BiH. Za predlaganje zakona, prema Ustavu, nisu nadležni.

– Ova akcija Bećirovića i Komšića se desila jer su upravo oni iznevjereni od strane OHR-a jer su se nadali njihovom nametanju zakona pa u tom bijesu posegnuli za stvarima koje nisu u njihovoj nadležnosti – rekao je Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Ustavni poredak podrivaju i sporeći nadležnosti entiteta nad imovinom na njihovoj teritoriji.

– Aneks 2 kaže da između Republike Srpske i Federacije postoji linija razgraničenja, postoji granica. A to da će upravljati šumama, da će oni odlučivati, o koncesijama, hidroelektranama, da ćemo ih obavezno slušati, to se sigurno neće desiti – poručio je Vitomir Popović, profesor ustavnog prava.

Ni termin “državna imovina” nije ustavna odredba. Pravo na svojinu, prema Dejtonskom sporazumu, zadržavaju entiteti. Ovog prava Republika Srpska se, poručuju njeni predstavnici, nikada neće odreći.

Autor: RTRS