Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić individualno, formalno-pravno ili u ime te zajedničke institucije nemaju mogućnost da predlažu zakone, te da na nivou BiH neće proći njihov nedavni prijedlog zakona o takozvanoj državnoj imovini BiH, jer imovina Republike Srpske ostaje vlasništvo Srpske.

Dodik je novinarima u Banjaluci rekao da su Bećirović i Komšić do sada prekršili sve što su mogli.

“Njihov prijedlog neće moći da prođe. DŽaba su krečili. Pitanje imovine Srpske nije stvar koja će biti na dnevnom redu ili na bilo kakvom stolu, pa ni u Parlamentarnoj skupštini BiH”, poručio je Dodik.

On je naveo da Bećirović svojim brojnim potezima na štetu Srba pokazuje zatucanost što, između ostalog, potvrđuje i činjenica da je napisao da su “Srbi od 1804. godine počinili 11 genocida nad muslimanima”.

“To nema nikakve veze sa naukom. I sad mi treba sa njim da sjedimo i upravljamo nečim. To su nemoguće stvari i nešto što ne može da funkcioniše, naprosto ne može”, naglasio je Dodik.

On je precizirao da su institucije Republike Srpske pokazale da imovina Republike Srpske ostaje imovina Srpske.

“Prema tome, ono što rade Komšić i Bećirović jeste njihova neka ujdurma. Ipak, vjerujem da će mlađa generacija naučiti i shvatiti da bez Srpske i države nema slobode za Srbe na ovim prostorima. A države nema ako ne upravljate njenim resursima i ako niste oni koji donose važne državne odluke, kako to radi aktuelna vlast Srpske. Naš jedini problem je što godinama pokazujemo da to možemo i da urpkos svemu preživljavamo i idemo dalje. Jer, sve je do sada činjeno u smislu da Srpska ne postoji, bude prazna ljuštura i da se centralizuje BiH”, naveo je Dodik.

On je rekao da Republika Srpska zna i za sesije pojedinih sarajevskih asocijacija s kojih se poručuje da se imovina hitno mora prenijeti na nivo BiH, ali da to Srpska neće dozvoliti.

Izvor: banjaluka.net