Delegat u Klubu Srba Doma naroda Parlamentarne skupštine Snježana Novaković Bursać izjavila je da čin upućivanja ustavnog amandmana Demokratske fronte Željka Komšića iz aprila 2022. godine kojim su namjeravali da za titulara nad opštim, javnim i dobrima od opšteg interesa proglase BiH, suštinski i formalno najotvorenije je priznanje jedne bošnjačke stranke da ne postoji ustavni osnov za regulisanje državne imovine na nivou BiH, niti da je BiH titular bilo čega u ovoj zemlji.

– Kako su tada i naveli u obrazloženju ustavnih amandmana, cilj im je bio da izmjenama Ustava BiH precizno normiraju “vlasnički status i prava države BiH u pogledu njene državne imovine”, jer vežaći Ustav BiH, a ni drugi dijelovi Dejtonskog mirovnog sporazuma to jednostavno ne predviđaju, nego vlasnička prava i upravljanje opštim dobrima povjeravaju entitetima – istakla je Bursaćeva.

Ona je rekla za Srnu da nije u potpunosti jasno koji je preobražaj doživio Željko Komšić od aprila 2022. godine kada je njegova stranka u parlamentarnu proceduru uputila navedeni ustavni amandman do ovih dana kada to isto hoće da riješi nekakvim zakonom predloženim Predsjedništvu BiH, ali je jasno da niti jedan, niti drugi pokušaj ne mogu da ugledaju svjetlo dana naprosto zato što nisu u skladu sa Ustavom, niti sa realnim stanjem u kom Republika Srpska i Federacija BiH funkcionišu već 28 godina.

– Očito je da kada god bošnjački predstavnici pokušaju državnu imovinu prikazati i dokazati kao “BiH-državnu” zapetljaju se u teške kontradikcije i upadaju u prazan skup argumenata, što govori kako o njihovoj ne/ozbiljnosti, tako i o namjerama koje su usmjerene samo na jedno – slabljenje i razvlašćivanje Republike Srpske po cijenu i sopstvenog pada, jer to što zagovaraju u značajnoj mjeri ruši pozicije i FBiH, odnosno pravnu sigurnost mnogih poslova i u tom etitetu – naglasila je Bursaćeva.

Imajući na umu da su pravo, pravda, funkcionalnost i razvoj osnovni principu i motivi predstavnika Republike Srpske, a da je imovina precizno definisana i sa njima usklađena, Bursaćeva je poručila da Republika Srpska nikada neće i ne može dozvoliti da se iko sa njom poigrava kako bi ostvarno svoje nezdrave ideje i snove.

Izvor: SRNA/ATV