Dobrila Kukolj, koja je preživjela strahote zloglasnog ustaškog logora Jasenovac, predstavila je večeras prijedorskoj publici svoju knjigu “Tuga koja traje cijeli život” svjedočanstvo kojim će nastaviti da se njeguje kultura sjećanja.

Gradskoj čitaonici u Prijedoru večeras je promovisana knjiga “Tuga koja traje cijeli život” autorke Dobrile Kukolj koja je kao dijete preživjela strahote zloglasnog logora Jasenovac.
Kukoljeva, predsjednik Udruženja jasenovačkih logoraša i njihovih potomaka iz Banjaluke, kaže da svijetu šalje poruku da se zlo rata nikada nigdje ne dogodi, u bilo kojem kraju svijeta, nijednoj vjeri i naciji.

“Želim da se obezbjedi bolja budućnost naših mladih pokolenja, koja će njegovati našu kulturu sjećanja”, rekla je Kukoljeva novinarima.
Ona je istakla da se njene poruke nalaze na kraju svake priče koju priča, te pozvala mlade da ne zaborave nijedno staratište.
Promociji je prisustvovala i direktor Javne ustanove “Spomen-područje Donja Gradina” Tanja Tuleković, glavni i odgovorni urednik knjige, koja je istakla da sa Kukoljevom sarađuju dugi niz godina i da su zadovoljni što su konačno uspjeli da objave ovo njeno svjedočanstvo.
“Sa njom sarađujemo dugi niz godina, ne samo o pitanju njenog ličnog iskustva i traume za vrijeme Drugog svjetskog rata, već i na puno širem području, to su sela Međeđa, Draksenić, Demirovac gdje nam je ona bila spona koja nas je povezala sa mnogim ljudima koji su preživjeli golgotu Drugog svjetskog rata”, istakla je Tulekovićeva.
Ona je dodala da je naslov knjige “Tuga koja traje cijeli život” misao vodilja i motiv koji je vodio Dobrilu da ispriča ovu priču kako se ovaj zločin nikada i nikome ne bi ponovio.
“Ovo je u stvari prikupljanje usmenih svjedočanstava, a to vam je drugi po značaju metod kada se radi istraživanje Drugog svjetskog rata. Pored svih istorijskih dokumenata, fotografija i predmeta, usmena svjedočanstva su alka koja nam daje empatiju”, naglasila je Tulekovićeva.
Promociju knjige organizovala je Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije” iz Prijedora, čiji je direktor Gordana Vila istakla da je ova knjiga prošla na konkursu za izbor i promociju zavičajnih pisaca sa područja prijedorske regije, a ujedno je i nastavak saradnje Biblioteke i Spomen-područja “Donja Gradina”.
” Velika nam je čast što se promocija knjige ‚ Tuga koja traje cijeli život‚ i koja je posvećena sudbini Dobrile Kukolj i njene porodice i njenog sela organizuje po prvi put baš u prijedorskoj čitaonici” , istakla je Vila.
Ona je dodala da je ovogodišnji konkurs za izbor i promociju publikovanih djela zavičajnih pisaca otvoren 5. oktobra i trajaće do 5. decembra, te je pozvala zavičajne pisce sa područja prijedorske regije koji imaju publikovano djelo, a nisu ga promovisali u ovoj ustanovi, da se prijave.

Izvor: prijedorgrad