Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je za RTRS da je političko Sarajevo izgubilo sve aršine normalnog ponašanja i da preglasavanje srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović predstavlja još jedan pokušaj urušavanja BiH.

Višković je rekao da političko Sarajevo narušava BiH i zajednički život u koji se navodno zaklinje.

Premijer Srpske je podsjetio da Republika Srpska ima svoj Zakon o gasu i da će ta oblast ostati u njenoj nadležnosti.

– To je ustavna nadležnost Republike Srpske i nikakav prijedlog, sa koje god strane došao, neće dobiti potrebnu većinu da bi se takva vrsta nadležnosti prenijela na nivo BiH. Cvijanovićeva je preglasana u Predsjedništvu, ali sam siguran da je već pokrenula zaštitu vitalnog entitetskog interesa i da će Narodna skupština Republike Srpske dati svoj konačni sud, odnosno potvrditi pokretanje vitalnog interesa – rekao je Višković za RTRS u Moskvi.

Podsjećamo, bošnjački i hrvatski član Predsjedništva Denis Bećirović i Željko Komšić juče su usvojili zaključak u kojem se navodi da je neophodno da se, “s ciljem dosljedne implementacije načela pravne sigurnosti i vladavine prava, smjesta prekine sa ultimatumima, separatističkim politikama i napadima na ‘državu BiH’ i njene institucije”.

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović najavila je pokretanje vitalnog entitetskog interesa nakon što je preglasana na sjednici Predsjedništva u vezi sa prijedlogom zaključka povodom, kako je nevedeno, eskalacije napada organa Republike Srpske na temeljne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma i ugrožavanja ustavnopravnog poretka BiH.

Autor: RTRS