Predstojeća konferencija “Invest Srpska” kroz četiri aktuelna panela baviće se povećanjem investicija i razvoja izvoznih rezultata u službi ekonomskog rasta i razvoja Republike Srpske i kako povezati te dvije značajne teme, saopšteno je iz Investiciono-razvojne banke /IRB/ Srpske.

Vršilac dužnosti direktora IRB-a Dražen Vrhovac naglasio je da će konferencija, u organizaciji ove banke i uz podršku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, od ponedjeljka do srijede, 30. oktobra do 1. novembra, u Banji Vrućica kod Teslića okupiti značajna imena iz zemlje i regiona.

– U IRB-u nam je uvijek interesantno da čujemo iskustva drugih iz političkog, finansijskog i bankarskog sektora, lokalnih zajednica i akademske zajednice. Slogan Treće investicione konferencije je `Naša vizija = Srpska`, što i jeste zajednički cilj svih nas – da unaprijedimo naše aktivnosti i usmjerimo ih na rast i razvoj Srpske – rekao je Vrhovac.

Na prvom panelu, “Investicije i kako do novih investitora”, donosioci političkih odluka razgovaraće o značaju investicija i načinima kako osigurati njihov dinamičan rast u svjetlu aktuelnih globalnih dešavanja koja utiču i na ovdašnju privredu, saopšteno je iz IRB-a.

– Tema drugog panela je `Izazovi i potrebe finansiranja izvoza`, gdje ćemo sagledati iskustva finansijskog i domaćeg bankarskog sektora. Izvoz je aktuelna tema koja zahtijeva posebnu pažnju, imajući u vidu sve ekonomske benefite koje sa sobom nosi intenzivna i međunarodno prepoznatljiva izvozna aktivnost – objasnio je Vrhovac.

Treći panel Konferencije nazvan je “Lokalne zajednice – pravo mjesto za ulaganje”, koji je bitan jer se investicije i realizuju u opštinama i gradovima.

– Zato je uvijek interesantno vidjeti šta lokalne zajednice trenutno rade i šta mogu bolje da urade kada je riječ o stvaranju još povoljnijeg ambijenta za realizaciju konkretnih ulaganja – rekao je Vrhovac.

On je istakao da će tokom Konferencije od gostiju iz Srbije, koja je regionalni lider u privlačenju investicija, moći da se čuju preporuke šta je još potrebno uraditi da lokalne zajednice budu aktivnije kada je riječ o promociji i realizaciji investicionih projekata.

Vrhovac je rekao da “Invest Srpska” nastavlja da se bavi aktuelnim dešavanjima i potrebama, suštinski značajnim za dalji rast i razvoj Republike Srpske i prosperitet njenih građana.

On je podsjetio da su organizacijom prethodne dvije investicione konferencije ostvareni rezultati u promociji investicionih potencijala i podrške koju ulagačima nudi Investiciono-razvojna banka.

– Iz brenda `Invest Srpska` nastao je i prvi `Invest forum`, veliki događaj koji je prošlog mjeseca održan u banjalučkom Banskom dvoru, a gdje smo na jednom mjestu okupili predstavnike vlasti, privrede, finansijskih institucija i investitora iz čak 22 zemlje –  rekao je Vrhovac.

Vrhovac je naglasio da je time dobijena jasna poruka da je Srpska prepoznata kao mjesto gdje vrijedi ulagati.

– Uspjesi i efekti dosadašnjih investicionih konferencija, zajedno sa premijernim `Invest forumom`, svjedoče o ispravnosti vizije IRB-a i vrijednosti događaja kao što je `Invest Srpska` – ocijenio je Vrhovac.

Autor: SRNA/prijedor24h