Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević rekao je za RTRS da Kristijan Šmita nema više opcija, te da mu je na raspolaganju samo napuštanje BiH.

– Šmit treba da shvati da nije visoki predstavnik i tu su stvari jednostavne. Kaže da predsjednik Republike Srpske i srpski član Predsjedništva žive u nekom izolovanom svijetu. U kakvom svijetu to on živi – pita Kovačević.

Istakao je da su Milorada Dodika i Željku Cvijanović izabrali građani i da oni imaju demokratski mandat i legitimitet, što Šmit nema.

– Šmit je neko ko je u BiH zalutao. Iz svega onoga što je rekao i jutros, a i što je napisao u izvještaju, koji je poslao SB UN, jer nije visoki predstavnik, da bi ga tamo prezentovao, vidi se da ima jedno potpuno nerazumijevanje sitacije. Kaže kako vladajuća koalicija u Srpskoj vodi nekakvu luđačku politiku i zalaže se za hipotetički izvorni Dejton. Gospodine Šmit, u izvornom Dejtonu piše da Šmit nije visoki predstavnik – istakao je Kovačević, komentarišući Šmitovo gostovanje na BHRT gdje je rekao da Dodik i Cvijanovićeva žive u nekom izolovanom svijetu gdje nisu svjesni šta su problemi .

Јedina opcija, ponovio je Kovačević, jeste da Šmit napusti BiH i da pruži minimalnu šansu da ova zemlja rješava sama svoje probleme.

– Vidimo da je govorio da je potrebno da unutrašnji faktori u BiH sami rješavaju svoje probleme. To jeste ono što se treba raditi. Prvi put se slažemo sa njim, a jedino što on treba, jeste da ode odavde – naveo je Kovačević.

Autor: RTRS