Star of Life and rod of Asclepius, Medical symbol of emergency on Ambulance emergency vehicle., Image: 307257138, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Taina Sohlman / Alamy / Alamy / Profimedia

Većina ljekara Doma zdravlja Konjic juče je potpisala i upravi uručila kolektivni otkaz jer plate nisu dobili od juna.

Ovu informaciju potvrdila je Kliksu predsjednica Sindikata Doma zdravlja Konjic i ljekar  te zdravstvene ustanove  Džana Boloban.

Kako je istakla, većina ljekara je potpisala kolektivni otkaz, a izuzetak su stomatolozi i specijalizanti, njih pet.

Ističe da je kolektivni ugovor upravi uručen u petak na kraju radnog vremena, od kad im počinje i otkazni rok.

Ukoliko u vrijeme otkaznog roka od mjesec dana ne bude riješen njihov problem, ova zdravstvena ustanova će ostati bez kadra, što bi moglo značiti i stavljanje ključa j bravu i potpunog kolapsa konjičkog zdravstva.

Boloban je ranije rekla da je stanje postalo neizdrživo u Domu zdravlja Konjic te da zbog toga ljekari i tehničari napuštaju tu ustanovu i odlaze u inostranstvo.

Pored kašnjenja plata, prema njenim riječima je mnogo razloga za nezadovoljstvo, a najgore je to, kako naglašava što su problemi godinama gomilaju i ne rješavaju.

– Nezadovoljstvo svih zaposlenih je svakim danom sve veće, jer su im uskraćena osnovna ljudska i egzistencijalna prava – kazala je Boloban.

Radnici Doma zdravlja Konjic traže finansijsku konsolidaciju koja bi riješila probleme te zdravstvene ustanove.

Izvor: SrpskaCafe