Sredinom prošle sedmice u prijedorskom Domu zdravlja počela je vakcinacija protiv gripa. Ljekari ističu da je vakcina najbolja preventivna mjera i da se posebno preporučuje hroničnim bolesnicima, starijima, osobama koje su profesionalno ili privatno u kontaktu sa rizičnim grupama koje im lako mogu prenijeti infekciju, zdravstvenim radnicima i zaposlenim u javnim službama.

Vakcinacija protiv gripa vrši se u centralnom objektu Doma zdravlja radnim danima od 8 do 13 i 30 časova u ambulantama broj 40 i 41. Cijena komercijalne vakcine je 30 maraka, a u ovoj zdravstvenoj ustanovi pojašnjavaju ko ima pravo na besplatnu vakcinu.

“Pravo na besplatnu vakcinu imaju pacijenti na hemodijalizi i osobe sa transplantiranim bubregom, pacijenti koji boluj od šećerne bolesti na inzulinskoj terapiji i pacijenti koji su liječeni kardiohirurškim metodama likječenja. Takođe, hiv pozitivne osobe i pacijenti oboljeli od eidsa, djeca liječena od reumatske groznice sa promjenama na srcu i djeca oboljela od cistične fibroze pluća. Pravo na besplatnu vakcinu imaju i osobe koje boluju od mišićne distrofije i multipla skleroze, osobe koje su završile sa prijemom hemoterapije i trenutno nemaju kliničkih znakova bolesti i lica sa posebnim potrebama sa boravkom u kolektivnom smještaju”, kaže Ivana Šalabalija iz Službe za odnose sa javnošću.

U Domu zdravlja kažu da raspolažu sa 1200 besplatnih i 450 komercijalnoih doza vakcina protiv gripa. Prema podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, grip godišnje u svijetu pogađa do 10 odsto odraslih i do 30 odsto djece.

Izvor: kozarski