U Prijedoru je počela sa radom Mala škola baleta. Predviđena je za djecu uzrasta od 4 do 12 godina, a na audiciji u prostorijama Kola srpskih sestara večeras je bilo mnogo onih koji žele da postanu baletski igrači.

Prvi baletski koraci i nisu laki, ali djevojčice su spremne da uče i to je ono što je najbitnije. Brižita Karabašić, voditeljica škole baleta kaže da se raduje što će dugogodišnje baletsko znanje moći da prenese na mlade nade.

”Na početku sam odmah rekla roditeljima da je to teška umjetnost, ali mi smo sad na prvim koracima. Maleni koji imaju 4-5 godina će pokretima oslikavati muziku, a djevojčice koje su starije će ući u baletnu terminologiju i učiti prve i osnovne baletne korake”, rekla je Brižita.

Mala škola baleta pokrenuta je u organizaciji Kola srpskih sestara Prijedor, a sve uz podršku Gradske uprave.

”Projekat traje četiri mjeseca i to je neko vrijeme za koje mi mislimo da će djevojčice moći da nauče neke osnovne korake i da napravimo predstavu koju ćemo pokazati u Pozorištu Prijedor”, dodala je Jadranka Mijić, predsjednica Kola srpskih sestara Prijedor.

Prvi uslov za one koji žele da postanu dio škole baleta je osmijeh. Od opreme su potrebne patike i bijeli ili rozi triko, a i kosa treba da bude svezana. Iz Male škole baleta pozivaju i dječake da im se pridruže na probama.

Izvor: kozarski