Grad Prijedor donio je novi pravilnik o dodjeli novčane pomoći socijalno ugroženim porodicama sa troje i više djece od kojih je najmanje jedno maloljetno radi ublažavanja teške materijalne situacije.
Podnosilac zahtjeva u toku jedne godine može ostvariti novčanu pomoć do 500 KM, a gradonačelnik u izutetnim slučajevima može odobriti veći iznos, maksimalno do 1.000 KM.

Iznos i broj odobrenih pomoći zavisiće od raspoloživih sredstava planiranih u budžetu grada.

Novčana pomoć dodjeljuje se licu u teškom socijalnom stanju koje ne može samostalno prevazići, posebno u slučaju zadovoljavanja osnovnih životnih potreba, smrti jednog ili više članova porodice, učešća u troškovima osnovnih komunalnih usluga kao što su priključak vode ili struje ili drugih opravdanih okolnosti.

Prioritet imaju korisnici prava na novčanu pomoć, na dodatak za pomoć i njegu drugog lica, na dodatak za djecu i materinskog dodatka, te samohrani roditelji.

Prema ranijem pravilniku, na ovaj se način moglo intervenisati i prema porodicama kojima je u izuzetno teškim slučajevima potrebna nabavka pokućstva, ali te mogućnosti više nema.

Grant za pomoć “tri plus” u budžetu grada za ovu godinu iznosio je 30.000 KM, a prvim rebalansom smanjen je na 27.000 KM.

Izvor: SRNA/kozarski