Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kaže u eimsiji “Imate riječ” da ministar inostranih poslova BiH u Savjetu ministara Еlmedin Konaković svojim jednostranim iznošenjem stavova ruši BiH, što Srbima odgovara jer se time održava teza o neodrživosti BiH.

Komentarišući izvještaj Еvropske komisije, Dodik poručuje da je riječ o stereotipu.

“To najbolje objašnjava Konaković koji kaže da su hodali po svijetu i obezbijedili da oni više nisu krivci. Krivci smo onda mi? Kako je moguće da ministar koji je zajednički, samo zastupa interese svoje političke parije. Namjerno smo to pustili da se vidi. Vidjeli smo kod Bisere Turković, sada vidimo kod njega. Nama je bio interes da pokažemo takvog tipa. Za koju BiH se on bori? Za svoju? Spremni smo da prihvatimo dejtonsku BiH. Po toj BiH, ministar inostranih poslova ne smije da progovri nijednu koja nije dogovorena. A pošto on samo iznosi svoje stavove, ruši na taj način BiH. To nama odgovara jer se time održava polemika o neodrživosti BiH. Muslimani ako hoće BiH onda je moraju predstavljati onako kako je predviđena, a ne kako oni žele”.

On poručuje da će svijet vidjeti da ovo što Konaković priča,

“Raspalo se sistem Predsjedništva jer Komšić ode bez stava Predsjedništva i govori na Ujedinjenim nacijama. Propalo Predsjedništvo, propašće Savjet ministara, vidjećemo šta će donijeti u Parlamentarnoj skupštini”.

On ističe da se razumjela priča koja dolazi iz ЕU, a koja opet nije darežljiva kako se pokušalo predstaviti.

“Oni imaju svoje interese. Ogolili su se podržavajući Ukrajinu i gotovo su ispraznili rezerve. Sada kažu kako će čitav Balkan dobiti šest milijardi. Šta krijete, recite koliko će dobiti Srbija, BiH, Crna Gora…”

Govoreći o mogućem osamostaljenju Republike Srpske, Dodik ističe da je to moguće.

“Realno je moguće, kao i da ostane u dejtonskoj BiH. Druga BiH je nemoguća. Kada uzmete kontekst i ljude koji se bave analitičkim pitanjima vidjećete da BiH nema kod sebe mnogo šta što bi bilo integrirajuće za BiH, samo dezintegrirajuće”.

On poručuje i da BiH nikada u istoriji nije uspjela da bude samostalna država.

“Na bazi lažnih pristupa gradi se i nama se nameće neka pozicija. BiH nema ni dan državnosti. To bi morao parlament ili Savjet ministara, Predsjedništva da utvrdi datum. To nemate. Imate iz socijalističkog vremena da je to 25. novembar, zasjedanje ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu. I to je nakaradna situacija gdje muslimani kažu to je naš dan državnosti. Hajde da vidimo šta je ZAVNOBiH. ZAVNOBiH je održan u Mrkonjić Gradu kao pripremni sastanak za AVNOJ. Tada su postavljenih temelji SFRJ u kome BiH kao komunistrički produkt je proglašena kao federalna jedinica, a ne država. Da nije bilo AVNOJ-a, ZAVNOBiH bi bio bezvezan. Za vrijeme održavanja i ZAVNOBiH-a i AVNOJ-a Tito je govorio o tome da su Srbi dramatična većina u partizanskim jedinicama, i da je zanemarljiv broj muslimana. Oni su bili zauzeti svojim aktivnostima u NDH i zločinima nad Srbima”.

Izvor: ATV