Suverenitet i teritorijalni integritet BiH jeste pod stalnim pritiskom, ali onaj koji to prvi radi jeste Kristijan Šmit, rekao je delegat u Klubu Srba u Domu naroda PS BiH Radovan Kovačević

Istakao je da je Kristijan Šmit osoba koja gazi suverenitet BiH i Dejtonski sporazum.

– Kako uopšte govoriti o suverenitetu jedne zemlje, kada u nju dođe jedan stranac koji je tu došao sam od sebe, kršeći sporazum koji govori kako se bira neko na funkciju visokog predstavnik – istako je Kovačević, reagujući na izjavu Šmita da je suverenitet BiH konstantno pod prijetnjom.

Naveo je da Šmit nije visoki predstavnik.

– Mirovnim sporazumom u Aneksu 10 je jasno određeno na koji način neko mora biti imenovan kako bi mogao bilo šta da radi u BiH. Šmit nije tako imenovan i stvari su potpuno jasne, tako da svako može da govori o suverenitetu BiH, osim Šmita, koji je napada, uništava i gazi njen suverenitet. On se bori protiv Republike Srpske i njenog naroda što nećemo trpjeti. Srpska predvođena predsjednikom Miloradom Dodikom će se jasno i odlučno boriti za zaštitu svojih prava – poručio je Kovačević.

Kovačević je rekao da Šmit govori da mu je prioritet suprotstavljanje napadima na Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH, te institucionalni poredak.

– Naš zadatak jeste da se borimo protiv Šmita koji je prvi napadač na Dejtonski mirovni sporazum, Ustav i institucionali poredak. Kako se može pojaviti Šmit i donositi odluke nakon što Dodik pobijedi na izborima za predsjednika Republike Srpske i radi u skladu sa Ustavom Srpske kojim je propisano da potpisuje ukaze o proglašenju zakona koji u Narodnoj skupštini usvoje predstavnici naroda? – upitao je Kovačević.

On je upitao i kakve su odluke Šmita u kojima navodi da će neko ići u zatvor ukoliko predsjednik Republike izvršava demokratske obaveze i ono što je propisano Ustavom?

– Da li je to institucionalni poredak o kome govori Šmit? Borba za zaštitu Dejtonskog sporazuma, Ustava BiH i institucionalnog poretka je na prvom mjestu borba protiv Šmita i u Srpskoj od nje nećemo odustati. A kada Šmit govori o secesionizmu, moram ga podsjetiti da u Ustavu BiH postoji obaveza o poštivanju svih međunarodnih povelja, prije svega UN, koje govore o pravima naroda na samoopredjeljenje kada su ugnjetavani. Srpski narod u BiH je ugnjetavan na prvom mjestu od onih čiji je glavni eksponent Šmit i protiv toga ćemo se boriti – poručio je Kovačević.

Autor: RTRS