Kada ste s nekim u ozbiljnoj vezi, njegovi prijatelji uglavnom postaju i vaši, što može da unese dodatnu radost u život, ali i stres i frustraciju, kaže psihoterapeutkinja Džordžina Šturmer.

„Možda vam se baš ne sviđaju ljudi sa kojima se vaš partner druži ili vam se možda ne sviđa način na koji se on/ona ponašaju kada su sa svojim prijateljima“, ističe ona.

Terapeutkinja savetuje da u oba slučaja partneru priznate svoje osećanja i pažljivo pokušate da pronađete rešenje.

„Možda ste ljuti ili frustrirani zbog onoga što njegovi ili njeni prijatelji govore ili kako se ponašaju. Možda ste ljubomorni na vezu koju imaju sa vašim partnerom ili se možda osećate nesigurno ili brinete da im se nećete svideti. U svakom slučaju budite iskreni o tome kako se osećate, ali pobrinite se da vaš partner zna da ne krivite njegove prijatelje, niti kritikujete njegov izbor. Možda treba da provodite više vremena sa partnerovim prijateljima, kako biste ih stvarno upoznali. Ili možda oboje treba da prihvatite da će, kada niste zajedno, svako provoditi vreme sa svojim prijateljima“, rekla je za Metro.

Manjak interesa za vas i za vaša osećanja

„Često od klijenata čujem da im partneri nisu zainteresovani za njih ili za njihova osećanja. To može dovesti do osećaja usamljenosti, nepovezanosti i smanjenog osećaja lične vrednosti i zato je u ljubavnom odnosu ključno da naši partneri pokazuju interes za nas i slušaju nas. Naravno da nemate kontrolu nad svojim partnerom i njihovim stavovima prema vašim osećanjima“, kaže bračna terapeutkinja Šarlot Vitli.

Ipak, dodaje, jednom nedeljno nađite vremena da zajedno sednete i razgovarate o stvarima koje se odvijaju dobro u vašoj vezi i stvarima koje biste želeli da se poprave.

„Pazite da naizmenično govorite i slušate, kako vas ne bi prekidali kada izražavate svoja osećanja usamljenosti i nepovezanosti“, istakla je.

Ljutnja i bijes

„Ljutnja je iskonska i primarna emocija i kada se suočimo sa ljutitim partnerom, možemo se osećati uplašeno ili možemo reagovati tako da se i sami naljutimo, a oboje je normalan odgovor i način preživljavanja. Kad se ljutnja pokaže u vezama, važno je napraviti mesta za nju i saslušati je. Možda kada se strasti smire možete razgovarati o tome zašto ste vi ili partner ljuti, što dovodi do toga i kako ljutnja utiče na oboje“, kaže dr Vitli.

Ona dodaje da biste možda mogli da smislite neke strategije za najgori trenutak ljutnje, kao što su desetominutni odmor ili odlazak u šetnju, slušanje muzike i ples ili nešto drugo vama posebno.

Odnos prema novcu

Možda ne zvuči mnogo primamljivo, ali dobra finansijska kompatibilnost jedna je od stvari na kojoj se grade dobre i dugoročne veze.

„Šta vam pada na pamet kada razmišljate o kompatibilnosti? Možda je to smisao za humor, zajednički interesi, fizička privlačnost, ali ne razmišljamo često o finansijskoj kompatibilnosti. Ipak, tema novca i potrošnje često se pojavljuju u vezi“, kaže terapeutkinja.

Kako biste izbegli finansijsku nekompatibilnost, ona preporučuje da redovno razgovarate o novcu i pokušate bolje da razumete lični odnos prema njemu.

„Svi imamo mišljenje o zaradi, potrošnji i budžetu, ali imamo i emocionalni odnos sa novcem. Možda vam trošenje pričinjava zadovoljstvo ili čini da se osećate uspešnima ili vam izaziva strah i teskobu. Budite otvoreni o svojim financijama i o tome kako razmišljate o trošenju i pronađite način na koji ćete zajedno upravljati svojim financijama“, objašnjava ona.

Izvor: Večernji.hr

Foto: PeopleImages.com – Yuri A/Shuttrstock