Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da su sankcije Amerike koje su uvedene visokim funkcionerima i liderima partija koje čine vlast u Srpskoj pokušaj obezglavljivanja naroda u Republici Srpskoj.

Korupcija, nepoštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, kriminal neka su od obrazloženja za koja nikada nije priložen nijedan dokaz. SAD ne traže dokaze, za presudu je dovoljno označiti metu. I konačno sankcije za lobiranje za sastanke sa predsjednikom Ruske Federacije, i konačno je igra otvorenih karata, rekao je Dodik za Srnu.

Sve što rade, dodao je on, u stvari rade zbog veza ruskog i srpskog naroda koje su opštepoznate.

– Ni ogromna stradanja i žrtve, razaranja i ratovi, nisu napravili neprijateljstvo između Srba i Rusa. Neće ni američke sankcije. Ako smo mi pokazna vježba za ostale u svijetu koji bi da sarađuju sa Rusima, neka bude tako. Zar je moguće da su Dodik, Cvijanović, Stevandić, Đokić i ostali sankcionisani krivi, a da ni u čemu nema američke krivice? – istakao je Dodik.

Ministarstvo finansija SAD uvelo je sankcije ministru industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petru Đokiću zbog, kako je navedeno, potpisivanja sporazuma sa Hrvatskom u vezi sa izgradnjom cjevovoda od ruske rafinerije u Hrvatskoj do Broda, što SAD smatraju “antidejtonskim ponašanjem”.

Sankcionisano je 10 pojedinaca iz zemalja zapadnog Balkana zbog, kako je uopšteno navedeno, “korupcije i malignog uticaja”.

Sankcije su uvedene i šefu Predstavništva Republike Srpske u Moskvi Dušku Peroviću zbog “lobiranja za sastanke predsjednika Republike Srpske i Rusije”, i odborniku SNSD u Skupštini opštini Lopare Savi Cvijetinoviću.

Autor: SRNA/Srpskainfo