Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor obišao je danas farmu ” Škundrić” u Ništavcima čiji su suvlasnici braća Goran i Milan Škundrić.

Oni su gradonačelnika upoznali da na farmi imaju oko 500 grla od kojih je 250 krava u muži koje daju oko 4000 litara dnevno mlijeka odnosno 1,5 miliona litara godišnje.
” Mlijeko predajemo Mlijekoproduktu sa kojima imamo odličnu saradnju,a takva je saradnja i sa Gradskom upravom koja nam pomaže sa premijama , podsticajima u drugim pitanjima o kojima otvoreno razgovaramo”, rekao je Goran Škundrić.
Oni su gradonačelnika upoznali sa određenom problematikom sa kojom se suočavaju farmeri pa i ova farma Škundrić kada je u pitanju proizvodnja mlijeka i plasman na tržište kao i učešće u projektima kako bi modernizovali mehanizaciju i poboljšali kvalitet proizvodnje.

Grad Prijedor izdvaja značajna sredstva za različite vidove podsticaja u poljoprivrednoj proizvodnji i ruralnom razvoju za šta je ove godine budžetom bilo planirano 1.3 miliona KM.
Prije dvije godine donijeta je odluka da se isplata premija vrši po osnovu litre proizvedenog i prodanog mlijeka. U prethodnoj godini na osnovu toga je za 77 korisnika isplaćeno 134.000 KM dok su ista sredstva planirana za ovu godinu za koja se narednih dana raspisuje javni poziv.
Inače, na ovoj farmi postoje i dva robota , a to je, tvrde Škundrići, inovativan projekat koji pomaže i životinjama i ljudima. Roboti im pomažu u svakodnevnim poslovima i u evidenciji krava , jer se u robotski računar upisuju svi parametri i svaki rad prema životinjama tako da veterinar u svakom momentu ima sve podatke o grlima.

Izvor: prijedorgrad