Oko 700 radnika “ArselorMitala” u Prijedoru je poslato na čekanje, i ako sindikat ne ispregovara bolje uslove, primaće naknadu u visini od 55 odsto od plate, potvrdio je za Srpskainfo predsjednik Sindikalne organizacije u ovom preduzeću Dario Antonić.

On je rekao da je od 20. novembra, kada je prekinuta proizvodnja u Prijedoru, gdje se “ArselorMital” bavi iskopavanjem željezne rude, mnogo toga zavisi od raspleta u željezari Zenica, koju drži ista multinacionalna kompanija.

– Mi smo solidarni, podržavamo jedni druge, ali veliko je pitanje šta će u Zenici biti i da li će radnici tamo uopšte dobiti plate – rako je Antonić i podsjetio da su radnici zeničkog “ArselorMitala” već najavili protest za ponedjeljak, zbog nepotpisivanja kolektivnog ugovora.

Dario Antonić
FOTO: E. M./KLIX.BA/SCREENSHOT

Naime, sve ukazuje na to da će “ArselorMital” potpuno zaustaviti proizvodnju čelika u BiH, što bi ugrozilo ne samo radnike u prijedorskim rudnicima i zeničkoj željezari, nego i željezničare u oba entiteta.

 U kontaktu smo sa sindikatima “Željeznica RS”, oni su u jako nezavidnoj situaciji, jer je prevoz rude iz Prijedora u Zenicu čini 42 odsto njihovog ukupnog teretnog prometa i ukupnih prihoda – rekao je Antonić.

On je poručio da rudari neće sjediti skrštenih ruku dok se uništavaju radna mjesta.

– Mi tražimo da nam vlast obezbijedi da radimo i zaradimo, i to ne sezonski, nego svih 12 mjeseci u godini, jer rudarstvo nije sezonski posao. Ko će biti vlasnik i čija će biti kompanija, nas ne zanima, zanima nas da kompanije poštuju propise ove zemlje – poručio je Dario Antonić.

Podsjećamo, ranije su ekonomski analitičari najavili da će “ArselorMital” obustaviti proizvodnju čelika u BiH i još nekim svojim fabrikama, kako bi izazvali vještačku nestašicu i podstakli rast cijena čelika na berzama.

Izvor: Srpskainfo