Federalni meteorolozi izdali su vremensku prognozu sa izgledima vremena kakvi se prognoziraju za područje Bosne i Hercegovine do 21. decembra.

Na osnovu prognoze meteorologa sa BHMeteo.ba, danas je iznad većeg dijela zemlje tmurno, dok se više sunčanih intervala očekuje na zapadu Bosne i Hercegovine. U dijelovima centralne, istočne i sjeveroistočne BiH još malo “sitnih” padavina, na granici kiše i snijega. Zaduvaće slab do umjeren sjeverac a u Hercegovini bura prohladno.

Za petak se prognozira stabilnije vrijeme, a veći dio zemlje će nakratko obasjati i sunce. Nešto više oblačnosti zadržaće se na krajnjem istoku i sjeveroistoku BiH, dok je po kotlinama i duž riječnih tokova moguća dugotrajna magla. I dalje prohladno, u jutarnjim satima nerijetko mraz, ali uobičajno za ovo doba godine.

U subotu, 9. decembra meteorolozi najavljuju ponovni porast oblaka, a nizine i kotline veći dio zemlje preplaviće niski oblaci pa i magla.

– Generalno do kraja ove sedmice bez značajnijeg otopljenja, ali nema ni neke jake zime. Veće padavine za ovu sedmicu su završile, ostaje još lokalno ‘sitno’ sutra i u nedelju. Početkom iduće sedmice otopljenje koje bi uz temperaturnu inverziju u kotlinama i nizinama uslovilo maglu. U drugom dijelu naredne sedmice rastu šanse za zahlađenje i padavine – zaključuju sa BHmeteo.ba.

Temperature

Što se tiče temperatura, iz FHMZ-a očekuju da će minimalne temperature vazduha varirati od -6°C do -1°C u Bosni, na području Hercegovine od 0°C do 4°C. Najviše dnevne između -1°C i 4°C u Bosni do 8°C na jugu zemlje.

– Početkom naredne sedmice (11.12.) preovladavaće pretežno oblačno i stabilno vrijeme. Od srijede moguće su nove padavine koje bi mogle biti i obilnije. Padavine bi trebale biti u obliku kiše na većem dijelu zemlje. Snijeg se očekuje u višim područjima – prognoziraju iz FHMZ-a.

Nestabilno vrijeme sa padavinama zadržaće se do 18. decembra. Jutarnje temperature kretaće se između -1°C i 5°C u Bosni do 9°C u Hercegovini. Maksimalne očekivane temperature varirat će između 6°C i 11°C, u Hercegovini do 15°C, piše Klix.

Izvor: Srpskainfo