Nakon rekordno visokih temperatura početkom decembra, meteorolozi do kraja godine najavljuju hladnu i vlažnu zimu.

Meteorolog Nedeljko Todorović uključio se u jutarnji program gdje je otkrio kakvo vrijeme možemo očekivati narednih dana.

– Možemo očekivati ovu varijantu vremena sa temperaturama malo ispod prosjeka, to znači kao danas ili sutra sa ovim maksimalnim temperaturama negdje između 3 i 6 stepeni, uz nešto slabih padavina, prije svega snijega u planinama. U nižim predjelima, malo kiše i malo snijega, ali zanemarljiva količina padavina, tako da snijeg ako bi negdje i pao u nižim predjelima, to bi samo zabjelilo travu, vozila, eventualno negdje krovove. U planinskim predjelima snijega i nema sada mnogo, negdje između 5 i 10 centimetara, možda za neki centimetar da ga bude više sutra i prekosutra. U svakom slučaju nema nekih ozbiljnih zimskih, tako da kažem, snežnih padavina, pa verovatno i narednih 10 dana. Zato što se početkom naredne sedmice, to je znači od 11. decembar, pa negdje do 14. decembra očekuje jedna epizoda toplijeg vremena. Što znači da bi ona maksimalna temperatura u većini mjesta bila između 10 i 15 stepeni – rekao je meteorolog i dodao:

– Obično ovako, kad u decembru malo poskoči temperatura, to je znak da će poslije toga da zahladni, znači negdje 14. bi počela kiša. Negdje oko 21. do 23. decembra bila bi jedna hladnija varijanta vremena. A prva šansa za snijeg u nižim predjelima, bila bi vjerovatno negdje između 20. i 24. decembra. To još nije izvesno, jer to je nekih skoro 15-ak dana unaprijed, ne bih smio da tvrdim pouzdano da će baš tako biti, ali hajde da kažemo, ima nagovještaja. Ovo je tipično decembarsko vrijeme. Znači, uslovno gledajući, prvi sneg kao pojava zabilježen je krajem novembra. Prema stogodišnjoj statistici sve je u redu, mislim prema očekivanju.

Izvor: kurir/ATV