Ovo nije suđenje gospodinu Dodiku, ovo je suđenje Republici Srpskoj, ovo je suđenje pravu na postojanje Republike Srpske. Svi moramo pokazati da smo uz gospodina Dodika i uz Republiku Srpsku, poručio je ovo ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Nenad Nešić, gostujući u Centralnim vijestima ATV-a.

Nešić je naglasio da je veoma važno, da srpski narod bude uz predsjednika Republike Srpske.

“Vrlo je važno, da svi mi, koji smo na čelu institucija, koji predstavljamo Republiku Srpsku u Savjetu ministara, ali i naš narod, u ovom trenutku budemo uz predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Ovo nije suđenje gospodinu Dodiku, ovo je suđenje Republici Srpskoj, ovo je suđenje pravu na postojanje Republike Srpske. Svi moramo pokazati da smo uz gospodina Dodika i uz Republiku Srpsku. Da ne želimo ništa više, ali ni ništa manje, što je predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom. U ovom trenutku, Srbi, Republika Srpska i gospodin Dodik su čuvara ustavnog poretka BiH”

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara osvrnuo se i na dinamiku zakazivanja ročišta Dodiku i Lukiću od strane Suda Bih.

“Razmišljao sam dosta o tome. Gledao sam neke slučajeve koji su trajali i po 10 godina. Međutim, sada, kada je u pitanju predsjednik Republike Srpske, to ide vrlo brzo, ekspresno. Ročišta se zakazuju u roku od sedmicu dana, do dvije sedmice. Očigledno je da se nekome žuri, očigledno da je napisana presuda ali, ono što mi iz Republike Srpske treba da poručimo jeste, da je ovo za nas lakrdija. Da Sud BiH izvodi jednu predstavu po nalogu određenih centara moći koji žele da izreknu presudu predsjedniku Republike Srpske i da samim tim, presude i Republiku Srpsku. Bojim se, ukoliko se to desi, da neće presuditi ni predsjedniku Srpske ni Republici Srpskoj, jer iza predsjednika stoji narod, iza Republike stoji srpski narod i mi nećemo dozvoliti da se naš predsjednik bespravno osuđuje jer nije uradio nikakvo krivično djelo. Sudi mu se jer brani ustavne pozicije Republike Srpske, sudi mu se što ne dozvoljava da BiH bude kolonija nekog Šmita, kojeg je dovela tamo neka Merkel ili ko već. Srpski narod zna šta je sloboda i nikad nećemo pristati da budemo rob bilo kome pogotovo ne nekom samozvanom Šmitu”

Nešić je komentarisao i pojavljivanje Kristijana Šmita u Sudu BiH.

Kako kaže, prvi put da to učini u svojstvu svjedoka, a drugi put, kao optuženi.

“Ja očekujem da se gospodin Šmit pojavi u sudnici, ali ne u svojstvu svjedoka. Ja očekujem da Šmit bude optužen, a na kraju krajeva i osuđen, za narušavanje ustavnog poretka BiH, za ugrožavanje bezbijednosti BiH, za ugrožavanje mira i stabilnosti u regionu. Gospodin Šmit je čovjek koji izaziva bezbjednosne prijetnje i u BiH i u regionu namećući zakone bez ikakvog pravnog osnova, radeći posao koji je u nadležnosti izabranih predstavnika, a ne nekim visokim predstavnicima, pogotovo nelegitimnih visokih predstavnika, kakav je Šmit. A, zaista bih volio da se pojavi u ulozi svjedoka u ročištu koji se vodi protiv Dodika i Lukića. Zakon treba da bude isti za sve. Šmit je krunski svjedok i on treba da se pojavi. Možda prvi put u svojstvu svjedoka, a onda i kao optuženi jer je on taj koji je narušio i mir i bezbjednost i ustavni poredak i koji je pogazio povelju UN-a”, istakao je Nešić.

Šmit bi trebao da odgovara za sve što je učinio, što je BiH uveo u još veću krizu, dodao je ministar bezbjednosti u Savjetu ministara.

Izvor: ATV