ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 19. НОВЕМБРА /СРНА/ - Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da Angela Merkel nije predložila Kristijana Šmita za visokog predstavnika u BiH da nameće zakone i iživljava se nad demokratski izabranim institucijama u BiH, već da ga udomi jer za njega nije više bilo političkog posla u njegovoj zemlji.

Na pitanje da prokomentariše izjavu Kristijana Šmita, kojeg institucije Srpske ne priznaju za visokog predstavnika u BiH, da ga je na tu poziciju imenovao PIK na prijedlog bivšeg njemačkog kancelara Angele Merkel, Cvijanović je rekla za Srnu da ako neko mora to da izjavi, onda je svjestan da stoji na staklenim, nepravnim i nelegalnim nogama.

– On sad to koristi kao neki tobože istorijski važan razlog zbog kojeg bismo mi trebali da umremo ili od straha ili od dragosti. Pa, to je tako ponižavajuće čak i slušati – istakla je Cvijanovićeva.

I konačno, dodala je ona, šta nas briga što je njega predložila Angela Merkel odlazeći sa njemačke i evropske političke scene.

– Nakon svega naopakog što je Kristijan Šmit uradio, sad nam on poručuje i da je valjda važnije što je njega odlazeća kancelarka ubacila u PIK korpu nego što su nas izabrali naši građani da u njihovo ime obavljamo svoje poslove, u skladu sa Ustavom, kako je to učinio i predsjednik Republike Srpske ili što je Dejtonski sporazum propisao da procedura imenovanja uključuje i Savjet bezbjednosti, a koju on, za razliku od svojih prethodnika, nije prošao – istakla je Cvijanovićeva.

Izvor: Srpskainfo