Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je komentarišući proces koji se protiv njega vodi pred Sudom BiH da je riječ o jednoj neobjašnjivoj situaciji.

“Jedan stranac dođe i kaže da ga ja ne poštujem i da zato moram da idem u zatvor i propiše to“, rekao je Dodik gostujući na Hepi televiziji.

Kako je rekao predsjednik Srpske, u Sarajevu se nađu Muslimani koji prihvate to.

“Sudije i tužioci u Sarajevu su prihvatili nametanje njegovih odluka. Srbi u Tužilaštvu nisu. To je jedan apsurd“, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik podsjetio je da on, kao predsjednik Republike, mora da potpiše svaki zakon koji usvoji Narodna skupština Srpske. Kako je rekao, on može da vrati neki zakon Narodnoj skupštini, ali ako ga poslanici ponovo izglasaju, on je, kao predsjednik, dužan da potpiše taj Ukaz.

“Krivični zakon kaže da ako predsjednik ne potpiše Ukaz zaprijećena mu je kazna zatvora od 12 godina“, naveo je Dodik.

Dodik je dodao da je neobjašnjivo da neko ko je pravnik može da prihvati da neki stranac donosi i nameće odluke i mijenja zakone.

Predsjednik Srpske je još jednom naglasio da je Kristijan Šmit u BiH turista te su svi, kako kaže, odbili saradnju sa njim – čak i opozicija – osim lidera Narodnog fronta Jelene Trivić.

Dodik je dodao da je sve što radi Šmit upereno protiv Srba.

“Merkelova nije znala šta će s njim, nisu ga oni htjeli. Budući da je on bio njen saradnik, ona ga je poslala ovamo“, kaže Dodik.

Komentarišući navode u pojedinim medijima da je tražio da se kao svjedoci u procesu koji se pred Sudom BiH vodi protiv njega pojave predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, Dodik podsjeća da su Srbija i Hrvatska potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Moraće se jednom pitati i Srbija i Hrvatska oko Dejtonskog sporazuma“, rekao je Dodik.

Izvor: ATV