САРАЈЕВО, 6. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да се пред Судом БиХ против њега води примарно политички процес који је изазван чињеницом да непостојећи странац у формалном смислу намеће одлуке и мијења законе, што је удар на БиХ и њен суверенитет./Фото - Борислав Здриња/

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je predlagače da uzmu u obzir njegov stav da nije potrebno niti opravdano da se zakon o imunitetu koji je u proceduri u Narodnoj skupštini Republike Srpske u sadašnjim okolnostima primjenjuje retroaktivno.

Dodik je naveo da, u ime institucije koju predstavlja, smatra da je ispravno to da ovaj zakon ide kroz redovnu proceduru.

– Članom 110, stav dva Ustava Republike Srpske, propisano je da se samo zakonom može odrediti da pojedine njegove odredbe, ako to zahtijeva opšti interes utvrđen u postupku donošenja zakona, imaju povratno dejstvo. Shodno tome, tim aktom se ne može odrediti njegova retroaktivna primjena, tako da odredba kojom se to predviđa ne treba da bude u zakonu – napisao je Dodik na društvenoj mreži “Iks”.

On je dodao da bi usvajanjem ovog zakona u redovnoj proceduri narodni poslanici time pokazali puni zakonodavni kapacitet Narodne skupštine Republike Srpske.

Dodik je podsjetio da je Zakon o imunitetu Republike Srpske nametnuo visoki predstavnik za BiH 2002. godine.

– Tada je propisano da se zakon donosi s ciljem da se zaštiti integritet zakonodavnih i izvršnih institucija Republike Srpske putem utvrđivanja procedure prema kojoj se poslanici i članovi Narodne skupštine i Vijeća naroda mogu pozvati na imunitet od krivične i građanske odgovornosti, a predsjednik i potpredsjednici Republike Srpske, kao i članovi Vlade Republike Srpske, mogu se pozvati na imunitet od optužbi za odgovornost u parničnim postupcima – ukazao je Dodik.

On je naveo da primjenom ove odredbe, predsjednik i potpredsjednici Republike Srpske i članovi Vlade Republike Srpske nisu građanski odgovorni za bilo koji postupak izvršen u okviru njihovih dužnosti, ali da ostaje mogućnost uspostavljanja njihove krivične odgovornosti.

“Da bi se izuzeli od krivične odgovornosti i drugi nosioci vlasti u Republici Srpskoj jednako kao i narodni poslanici i članovi Vijeća naroda Republike Srpske, nužno je bilo pokrenuti proceduru za donošenje zakona o imunitetu u Republici Srpskoj – naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima donošenje ovog zakona neophodno je zbog kontinuiranog pravnog nasilja kojeg čini lice koje nije imenovano za visokog predstavnika u skladu s Aneksom 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH pokušajem nametanja zakona i s tim u vezi pokretanja krivičnih postupaka od sudova na nivou BiH.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić najavio je za četvrtak, 21. decembar, nastavak sjednice Narodne skupštine, na čijem je dnevnom redu i Nacrt zakona o imunitetu Republike Srpske.

Autor: SRNA/Srpskainfo