Dokumentarni film “Evo gola” scenariste i producenta Ljubomira Tešinića, u produkciji  MLT media, koji je posvećen antologijskom finalu Kupa Republike Srpske u fudbalu između banjalučkog Borca i Rudar Prijedora odigranom u decembru 1995. godine, nepunih mjesec dana poslije potpisa Dejtonskog sporazuma izaziva veliko interesovanje sportske javnosti u regionu.

U filmu su sagovornici mnogi akteri pomenutih utakmica odigranih u zimskom ambijentu, kada je entuzijazam i patriotizam pobijedili sve vremenske neprilike i poteškoće, a fudbal kao vječna inspiracija i strast pokrenuo život u najmlađoj srpskoj zemlji.

U ovoj godini završen je dio snimanja na lokacijama u Prijedoru i Banjaluci, a u idućoj planiran je nastavak snimanja, završetak filma i serije, koja će ići u tri nastavka, očekuje se krajem 2024. godine. Vodeći razgovore sa akterima evocirane su mnoge uspomene, ispričane brojne anegdote i životne drame. Kod sagovornika je viđena nevjerovatna transformacija između dijela kad se pričalo o ratu i dijela kad je razgovarano o fudbalu.

-Kroz istoriju su odigrane mnoge velike fudbalske utakmice i zašto bi ovo naše finale bilo posebno? E tu dolaziimo do najvažnijeg zadatka filmske ekipe. Moramo da oživimo i prikažemo duh vremena u kojem je igrano to finale. Strah, neizvjesnost, sankcije, neimaština… iz čizama u kopačke, iz podruma na tribine. Samo 26 dana je između potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i prve finalne utakmice. Fudbal je došao kao katarza višegodišnje ratne traume. Simbolično je označio kraj rata na ovim prostorima. Fudbaleri, navijači i novinari će nam iz prvog lica svjedočiti o tom događaju. Zahvaljujem se svim pojedincima koji su učestvovali i pomagali u snimanju filma kao i  fudbalskim klubovima Borac i Rudar Prijedor, i Kulturnom centru Banski dvor – rekao je Ljubomir Tešinić, scenarista i producent:

Slavko Basara

Filma i serija imaju značaj istorijskog dokumenta o svjedočenju običnog čovjeka o događajima na ovom prostoru. Reditelj Suzana Laziće je rekla:

-Inspiracija i motivacija je fenomen da je i poslije četiri godine teškog, iscrpljujućeg rata, bijede, stradanja, neko odlučio da se odigra utakmica. I to kakva! U dva meča pred oko 30.000 ljudi slavljen je život, mir… kolektivna sreća na koju smo bili zaboravili. Ta ogromna količina pozitivne energije je nešto što me posebno inspirisalo.

Ideja o filmu “Evo gola” stara nekoliko godina, tek uz podršku Audio-vizuelnog centra Republike Srpske, je realizovana. Anja Ilić, direktorica Audio-vizuelnog centra Republike Srpske kaže:

-Osnivanje Audio-vizuelnog centra Republike Srpske je bitan preduslov za razvoj filmske industrije u Republici Srpskoj, obzirom da je centar republička institucija kulture osnovana s ciljem podrške stvaraocima i razvoju audio-vizuelne umjetnosti. Nastankom centra konačno smo dobili značajna sredstva za podršku filmskoj industriji. U protekle dvije i po godine, koliko Centar postoji, intenzivno smo radili kako bismo autorima pomogli da razviju projekte i spremni izađu na konkurse. Mnogo je bolji i veći odaziv na same konkurse, što znači da se trud isplatio. U ovoj godini smo imali premijeru četiri studentska završna filma koji su pobrali brojne nagrade na domaćim i svjetskim festivalima. Očekujem da će naredna godina biti vrlo intenzivna kada je riječ o snimanju i produkciji filmova koje smo podržali u ovoj godini, ali i snimanju stranih producentskih kuća na teritoriji Republike Srpske.

Ona je potom dodala:

Milorad Bilbija

-Uporedo smo radili na mapiranju filmskih lokacija u Republici Srpskoj, napravili digitalnu platformu www.filminsrpska.com na kojoj smo predstavili više od stotinu lokacija sa svim važnim informacijama za producente i registrom filmskih profesionalaca i producenata kako bismo olakšali produkciju filmova. Donesena je Uredba o podsticaju koju smo zajedno sa brošurom o filmskim lokacijama promovisali brojnim producentima, predstavnicima vlasti i filmskim stvaraocima na događaju „Snimaj u Srpskoj!“. Okupili smo najrelevantnije producente i direktore filmskih centara iz regiona sa ciljem razmjene iskustava, povezivanja i zajedničkog rada na nekim budućim projektima. Očekujemo da će sve do sada urađeno u narednoj godini biti vidljivo kroz premijeru pomenutih domaćih ostvarenja, a jasno je iskazana spremnost najvećih producentskih kuća iz regiona da lokacije u Republici Srpskoj uvrste u svoje filmske projekte što će značiti više snimanja ovdje i uposlenost domaćeg kadra, kao i benefite za druge privredne grane, prije svega uslužne djelatnosti. Mislim da su se filmski stvaraoci u Republici Srpskoj do sada uvjerili da mogu da računaju na ozbiljnu podršku Centra u svim segmentima svog stvaralaštva što im značajno olakšava bavljenje ovom vrstom umjetnosti.

Anja Ilić je govorila i o značaju dokumentarnog filma:

-Brojne su teme koje se mogu zabilježiti u dokumentarističkoj formi i jako podržavam ovaj vid filmskog izraza. Smatram da imamo brojne teme koje možemo predstaviti u ovoj formi, kao i sve preduslove za stvaranje dokumentarnih filmova, prije svega brojne autore i filmske ekipe koji iza sebe imaju više snimljenih dokumentarnih filmova nagrađivanih na svim prestižnim festivalima. Dokumentarni film nudi detaljan uvid u temu i njeno sagledavanje iz više uglova, a nije zahtjevan produkcijski kao snimanje igranih filmova i sigurno da je to forma u kojoj bih voljela da se okuša više naših autora.

Izjava Stojana Janjetovića

U filmu “Evo gola”, ozmeđu ostalih, govore: Rodoljub Petković, dugogodišnji generalni sekretar Fudbalskog saveza Republike Srpske, igrači akteri utakmica: Milorad Bilbija, Oliver Jandrić, Nebojša Janjić, Stojan Janjetović, Drago Lukić, Željko Macura, novinari Tomo Marić, Nikola Kragulj, Slavko Basara…

Ekipa filma čine: Ljubomir Tešinić, scenarista i producent, Suzana Lazić, reditelj, Zoran Prnjatović, scenarista, Dejan Račić, snimatelj, Vedran Marić, montažer, Aleksandar Vlajić, snimatelj tona i Marko Stančević, majstor svjetla.

MLT media je uz podršku AVC Republike Srpske pored dokumentarnog filma “Evo gola” producent i filma „Plastični buda, drveni Isus i ogledalo“ autora Branka Lazića.

Izvor: SportDC