Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik glasao je danas u Banjaluci na vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji i ukazao na to da se pokuša obezbijediti da svi građani Srpske imaju automatsko državljanstvo Srbije što bi omogućilo veću integraciju.

skoristio sam svoje pravo kao državljanin Srbije da glasam u Konzulatu u Banjaluci. Vidim da je velika izlaznost, da su ljudi zainteresovani za izbore i da će to obezbijediti veliku podršku političkim snagama u Srbiji koje nju čine stabilnom, rekao Dodik novinarima nakon glasanja u Generalnom konzulatu Srbije u Banjaluci.

On je istakao da stabilna Srbija pruža oslonac i podršku Srpskoj za procese koji su neizvjesni i teški za srpski narod i Republiku Srpsku.

-Zato je važno da mi u Republici Srpskoj dobijemo automatsko državljanstvo Srbije, da se to obezbijedi a ne da prolazimo kroz teške procedure – rekao je Dodik i dodao da na tome insistira na sastancima sa rukovodstvom Srbije, sa kojom Srpska ima odličan odnos.

Stabilna Srbija

Dodik je naglasio da je stabilna i jaka Srbija interes naroda u Republici Srpskoj.

Odgovarajući na pitanje o tome da pojedini političari u Srbiji osporavaju pravo glasanja Srbima iz Republike Srpske, Dodik je rekao da su glasači iz Republike Srpske državljanstvo dobili od Srbije i imaju pravo da glasaju u Republici Srpskoj.

Tako je u svim zemljama svijeta. Po tom principu ne bi mogao niko da glasa u Njemačkoj, ne bi mogao niko da glasa u Americi, ima tamo državljana Srbije kojima bi bilo veoma skupo da baš danas dođu u Srbiju i glasaju. Tamo se izbori organizuju u ambasadama i konzulatima. U čemu je razlika, šta je problem – upitao je Dodik.

On je dodao da oni koji su kroz izbornu kampanju Republiku Srpsku nazivali svakakvim imenima nisu prijatelji Srpske i srpskog naroda.

-Republika Srpska će na njihovu žalost ostati integrisana, jaka, i politički značajan faktor. Ponosan sam na sve ljude ovdje koji imaju srpsko državljanstvo – rekao je Dodik.

„Bošnjački političari poltroni Zapadu i Americi“

Predsjednik Republike Srpske izjavio je da su bošnjački političari u Sarajevu poltroni Zapadu i Americi, pa ga i ne čudi što se nisu oglasili o otvaranju pristupnih pregovora sa Ukrajinom.

Dodik je istakao da je to nešto što su “veliki mislioci u Briselu promišljali”, iako je BiH pojam stabilnosti u odnosu na Ukrajinu.

On smatra da je nekorektno što su otvoreni pregovori sa Ukrajinom čime su srušeni neki principi.

-Kada smo krenuli u taj proces i razgovarali u Briselu i mnogim drugim mjestima, onda je rečeno da zemlja mora biti stabilna. Politička stabilnost je za BiH uslov da se zatvori kancelarija OHR, ali i za dalje kretanje ka EU. Šta od toga imate u Ukrajini? BiH je pojam stabilnosti u odnosu na Ukrajinu”, rekao je Dodik novinarima.

Milorad Dodik  glasa
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

On je ocijenio da muslimanski političari iz Sarajeva nisu nikakvi partneri, nego samo dobri poltroni Zapadu i Americi jer će se ponašati onako kako im oni kažu.

-Nikada nećete dobiti njihov autentičan stav o nečemu. Ako je atmosfera da nekoga linčuju i ako im za to klimne glavom ambasador SAD u BiH Majkl Marfi, onda će ga politički linčovati. Za bilo šta se uvijek traži saglasnost – rekao je Dodik.

Traže pauzu, zovu ambasade

On je naveo da, ako se drži sastanak sa njima i dođe do nekog govora koji bi možda i bio dio kompromisa koji se mora učiniti, onda se traži pauza 10 minuta, zovu ambasade telefonom pa pitaju šta mogu ili ne.

-Meni nije nikakvo čuđenje zato što oni se nisu oglasili – rekao je Dodik. Evropski savjet donio je odluku da otvori pristupne pregovore sa Ukrajinom i Moldavijom dok će sa BiH otvoriti pristupne pregovore kada bude postignut neophodan stepen usklađenosti sa kriterijumima za članstvo, navodi se u zaključcima tog tijela.

Izvor: Srpskainfo