Delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević izjavio da se, uz sve probleme koje BiH očigledno ima, Kristijan Šmit svakim danom trudi da dokaže da je on ubjedljivo najveći problem BiH.

Kovačević je istakao da Šmit nije pomogao niti doprinio da se ijedan problem u BiH riješi već je, naprotiv, uvijek izazivao nove probleme i krize u BiH.

– Upravo je on najveći problem i kriza u BiH i sada već postaje kriza u kontinuitetu. Očigledno je da Šmit jadan ne može da shvati da on nije visoki predstavnik u BiH, da nema pravo da apsolutno bilo šta nameće BiH niti zajedničkim institucijama. U BiH odluke mogu da donose isključivo predstavnici građana u parlamentima i drugim institucijama, a pritisak na predstavnike građana u parlamentima mogu da vrše isključivo građani – rekao je Kovačević, koji je i portparol SNSD-a.

Prema njegovim riječima, Šmit je u BiH niko i ništa i njegov domet će ostati takav.

Ukoliko on, ipak, odluči da insistira na tome da pokuša nešto da nametne, kaže Kovačević, jedino što bi mogao time da proizvede jeste da dovede u pitanje i samo održavanje izbora u BiH.

– I vidimo da na kraju sam za sebe kaže kako postoji čovjek u gradu. Očigledno to jeste njegov domet. Lažni visoki predstavnik u sarajevskoj kotlini. Ono što je bitno jeste da visoki predstavnik nikada neće biti u Republici Srpskoj i ostatku BiH – rekao je Kovačević za Srnu.

Kristijan Šmit danas je u Sarajevu zatražio od Parlamentarne skupštine BiH da u što skorijem vremenu donese izmjene i dopune Izbornog zakona BiH s ciljem, kako je rekao, zaštite integriteta izbornog procesa ili će u suprotnom on to uraditi.

Autor: SRNA/RTRS