Danas  je dan Svetog Nikole, zaštitnika putnika i moreplovaca, ribara i splavara, najčešća slava kod Srba.

Poslovica kaže da pola Srba slavi Svetog Nikolu, a druga polovina ide na slavu.

Sveti Nikola je slava nepromjenljivog karaktera, 6. decembra  po starom, odnosno 19. decembra po novom kalendaru, na dan kada je 343. godine taj svetitelj preminuo.

U Crkvi Svete Trojice u Prijedoru mnogobrojni građani koji proslavljaju krsnu slavu donijeli su slavsko žito i koljivo na osveštanje. Već po ustaljenoj tradiciji Svetom Nikoli se najviše raduju djeca zbog poklona koje dobiju, a čest je slučaj da ostavljaju pisma u čizmicu na prozoru i pišu šta im je najveća želja.

Naši sugrađani koji slave Svetog Nikolu kažu da poste, da slavska trpeza obavezno mora biti posna, te da poštuju sva crkvena pravila.

Protonamjesnik Dragan Hrvaćanin ističe da još uvijek ima manji broj domaćinstava koja Svetog Nikolu proslavljaju kao mrsnu slavu, te obzirom da je i vrijeme božićnog posta,  kako kaže suvišno je i pomisliti da bi slavska trpeza mogla biti mrsna.

On je uputio čestitku svim pravoslavnim vjernima koji danas proslavljaju krsnu slavu.

„Svim pravoslavnim vjernicima i našim parohijanima ovdje u Prijedoru želim srećnu i Bogom blagoslovenu krsnu slavu, da ih Gospod čuva, a Sveti Nikola koji je zaštitnik njihovog  doma i njihove porodice da bude uvijek uz njih, da ih molitveno čuva i štiti pod prijestolom samog Gospoda“, rekao je protonamjesnik Hrvaćanin.

Izvor: kozarski