Tri puta sam pročitao izjavu Edina Forte, koji je pozvao njemačkog građanina Kristijana Šmita da “interveniše” u BiH.

Posljednji put kada su Nijemci sebi dali za pravo da “intervenišu” na ovim prostorima, to se završilo pokoljima na Kozari, Јasenovcem, Prebilovcima i brojnim tragedijama, istakao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

– Posljednji put kada smo oduzeli Nijemcima pravo da ovdje intervenišu, nastala je BiH kakva je jedino moguća – zemlja dva entiteta i tri konstitutivna naroda, Srba, Bošnjaka i Hrvata, kojima pripada jednako i nikome ne pripada najviše. Takva BiH podrazumijeva da se oko svega dogovorimo. Nijedan dogovor se neće jednako ili u potpunosti svidjeti Forti, Čoviću ili meni, ali će bar biti rezultat demokratskog procesa naših naroda koji žive u Evropi 21. vijeka – rekao je Dodik.

Dodik naglašava da se iznenadio da neko ko sebe izdaje za liberala poziva na to da pojedinac, stranac, nelegalan i nelegitiman, donosi odluke umjesto izabranih predstavnika naroda u BiH.

– Na kom jeziku treba da vam kažem da biste razumjeli – zakone u BiH može donositi samo Parlamentarna skupština BiH. Koliko puta da vam ponovim da biste shvatili – Šmit nije visoki predstavnik, možda je “visoko božanstvo” za bošnjačke političare i može biti samo visoki predstavnik u Federaciji BiH, koja ga očigledno prihvata. Da li da vam crtam da konačno prihvatite da Šmitova želja može za vas biti zapovijest, ali za Republiku Srpsku ne znači ništa? Ili, kako je moguće da lider Forto ignoriše stavove Srba i Hrvata o temi Izbornog zakona, i pokazuju da je ta lopurda Šmit njihov, muslimanski, i da izvršava njihove naloge – poručio je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske naglašava da je dosta tih nadobudnih “demokrata”, “mislilaca”, “svaštara” i “sveznalica”.

– Dogovora u BiH nema zato što vi ne želite dogovor. Vi želite da vladate Srbima i Hrvatima. Vaša servilnost postaje degutantna, a vaše bježanje od odgovornosti tragično. Političari preuzimaju odgovornost, politikanti čekaju da drugi odluče umjesto njih – naglasio je Dodik.

Dodik poručuje da se ne može biti liberal i podanik Šmita u isto vrijeme.

– Liberal bi, valjda, trebalo da zna da njegove slobode prestaju tamo gdje počinju tuđe. Podanik ne zna ništa. Podanik ne vidi ništa. Nema ni viziju ni jasan pravac jer ga putem vodi nametnuti Nijemac. Izbori u Republici Srpskoj biće održani ili po važećem zakonu, ili po izmijenjenom o kome se dogovorimo, ili po zakonu Republike Srpske koji ćemo donijeti. Po Vašem i Šmitovom neće. Šmitove fantazije nas ne zanimaju – zaključio je Dodik, piše na sajtu dodik.net.

Autor: Srpskainfo