„Božić je tradicija, Božić je nakićenost, Božić je veselјe. Ali, vjernicima ne bi trebao biti samo to, nego i prosvješćivanje. Bog je došao radi mene, nazvan je Emanuel – ‘S nama Bog’. Ako je tako, a možda sam ga isklјučio tokom godina,  treba da malo promislim.  Meni u životu ne ide, bavio sam se svim i svačim i nazadujem, ne napredujem. Pa, da možda odlučim: idem ja malo napraviti jedan zaokret. Idem pola godine biti praktičan vjernik da vidim je li meni bolјe s Bogom, ili bez Boga. Ako osjetim da mi je bolјe onda prihvatim tu stvarnost, duhovnu dimenziju svoga života. E, to je Božić“, ističe u intervjuu za „Kozarski vjesnik“ župnik crkve Svetog Josipa u Prijedoru Marko Vidović.

• Božiću predstoji advent. Zašto se pale adventske svijeće i kakvo značenje imaju?

Vrijeme prije Božića, ili vrijeme priprave za Božić naziva se advent, latinska riječ, ili po našem došašće. Dolazi nešto bitno, to je najpoznatiji rođendan lјudskog roda, to je Isusovo rođenje koje mi kršćani obilјežavamo. Za Božić se sprema kroz četiri nedjelјe. U tom periodu to je i vrijeme posta i molitve i dobrih djela, te nekakvog odricanja i simbolike. U crkvama, u domaćinstvima napravi se adventski vijenac, koji se  uglavnom pravio od zelenila. U nekadašnja vremena kada bi vojska pobijedila, pobjedniku, odnosno vođi bi se oko vrata stavlјao vijenac, poznato je da je pravlјen od lovora. Mi vjernici spremamo jedan vijenac  za pobjednika, a to je Isus. Na taj se vijenac stavlјaju četiri svijeće, a to označava da ima do Božića četiri nedjelјe. Svake nedjelјe se pali po jedna. Svijeća je simbol Isusa Krista. To je ta simbolika.Mi smo se ovdje u Prijedoru spremali i postom, kao i dobrim djelima. Imali smo Nedjelјu Karitasa, to je treća nedjelјa adventa, gdje mi dajemo svoje priloge za potrebe onih koji su u lošijoj situaciji od nas. To je jedna nedjelјa u godini kada vjernici daju svoj prilog za takve. U ovim krajevima lјudi su jako dobro osjetili šta je Karitas, kada je kod nas bilo ratno i poratno razdoblјe, sad smo ‘stali na noge’, ali ima onih koji su u puno goroj situaciji i to je eto lјubav, odnosno konkretna vjera u djelu. Imamo u župi akciju Mladi za stare. Napravićemo nekoliko paketića i mladi će ih odnijeti  onima koji su bolesni i stari i ne mogu doći za Božić u crkvu.

• Uoči Božića se služi misa ponoćka. Koliko je vjernici posjećuju?

-Ono što svi znaju i rado dolaze, pa i mnogi koji nisu katolici jeste misa ponoćka. Sama riječ kaže da to bude u ponoć. Slavimo Isusovo rođenje, ulazak Boga u lјudsku stvarnost. Bog uzima tijelo da bi došao čovjeku kazati  ko je on i ko je čovjek. Da je na bilo koji drugi način mi vjerovatno ne bi  razumjeli.  Došao je u našem lјudskom obličju, kaže Sveto Pismo nama u svemu jednak, osim u grijehu.  Isus je nazvan Emanuel – S nama Bog. Dakle, to je događaj za lјude,  za nas namijenjeno. Smisao Božića je da mi posvijestimo:  Bog ulazi u povijest lјudskog roda i u moju. Mi Isusovi slјedbenici smo lažni slјedbenici ako ne prihvatimo Isusa u svoj život, to jest njegova pravila ili načela ponašanja. Na misi ponoćki crkva bude puna. To je dio tradicije. Zamolio bih sve vjernike da se ne odričemo tradicije. Zamislite Evropu ili svijet bez kršćanskih oznaka, simbola, događaja. Zamislite sada da nema Božića, da nema Uskrsa bili bismo jadni. Da nije krštenja, vjenčanja u crkvama na šta bi to ličilo? Eto, to je ta lјepota koju treba njegovati.

• Kako izgleda božićna trpeza?

Znamo svi da je pečenica nezaobilazna, sarma, kolači, a ostalo je individualno. Uglavnom zna se da je to malo bogatije. Svakako ćemo pripaziti i na one siromašnije, pogotovo tamo gdje ima djece, odnijeti im novac, ili ono što im treba, pa da im mame spreme, da i ta djeca znaju da je Božić.

• Crkva Svetog Josipa ima dugu istoriju. Možete li nam reći nešto o njoj?

-Ovdje je crkva napravlјena 1876. godine. Sada je ovdje nova crkva, a kamen temelјac za nju je blagoslovio sam papa Ivan Pavao Drugi, koji je proglašen svetim i ova je rađena po dimenzijama stare crkve. Zvonik je nešto malo promijenjen, ojačan, a ova nova crkva takođe ima svoje umjetničke vrijednosti. Najvrijedniji je mozaik Svetog Josipa  koji je radio domaći umjetnik Rudi Slačalo, pokojni nažalost, koji je takođe savjetovao oko uređenja enterijera crkve. Imamo križ koji je nađen u ruševinama stare crkve i na tom raspelu korpus Isusa nema ruke. On je od rosfraja napravio pozadinu u obliku križa s jednom porukom: Tu Isus nema ruke, a ima vaše, naše vjerničke ruke, te umjesto njega činite jedni drugima dobro, ako u njega vjerujete, ako njegov nauk slijedite. Jako lijepa poruka, to je poruka i za Božić i za Uskrs, za vjernički život ne može biti jasnija.

• Koliko u Prijedoru ima vjernika katoličke vjeroispovijesti?

-Župa, grad, mjesto ovdje ima oko dvije stotine katolika. Govorim o praktičnim vjernicima, to su oni koji imaju kontakt sa župom, sa crkvom. Mala zajednica, ali evo trudimo se da idemo naprijed.

• Koja je vaša poruka za Božić?

Svim slјedbenicima Isusa Krista poručujem, sad je jedan Božić, malo kasnije drugi i želim da Isus bude svima bitan i važan, a on sigurno osmišlјava život. On koji je tolikim do sad ulјepšao život neka ulјepša život svim svojim slјedbenicima u ovom mjestu, u ovom gradu, ovoj župi. Neka bude čestit Božić i sveto Isusovo porođenje.

Izvor: kozarski