Demobilisani borci su kategorični da se Repubici Srpskoj ne može osporiti pravo da obiulježava dan i datum svog nastanka. U prijedorskoj Boračkoj organizaciji ističu da je 9. januar neprikosnoveni dan nastanka i stvaranja Republike Srpske . “Važno je napomenuti da je 9. januar 1992.  bio je izraz volje srpskog naroda u BiH da stvori svoju političko administrativnu jedinicu, što smo tokom Otadžbinskog rata uspjeli i vojno da odbranimo i sačuvamo.  Stvaranje Republike Srpske 9. januara nije bio hir srpskog naroda nego jednostavno rezultat na koji smo bili prisiljeni zbog diskriminacije od strane druga dva naroda u BiH i tada, možemo slobodno reći, dijela međunarodne zajednice, koja se diskriminatorski postavljala i odnosila prema srpskom narodu u BiH”, kaže Vojo Kondić, predsjednik Boračke organizacije Prijedor.

Nekadašnji komandant brigade u Vojsci Republike Srpske, a danas načelnik Odjeljenja za boračko invalidsku zaštitu Ranko Kolar naglašava da pritisci i osporavanja Republike Srpske i datuma njenog nastanka traju kontinuirano tri decenije.“Naš stav o tome  je kao da nam uzimaju datum rođenja i našu slavu. Za Republiku Srpsku i za srpski narod  9. januar je značajan datum.Ostaće vječno kao nešto naše, što samo nama pripada i mi se toga nikada nećemo odreći, bez obzira na pritiske. Odgovorićemo svakako našim jedinstvom, našim radom, našim zalaganjem za bolje sutra za našu omladinu i za sve ljude dobre volje koji žele da žive na prostoru Republike Srpske”, ističe Kolar.

U prijedorskoj Boračkoj organizaciji kažu da se nadaju da će diskriminacija i pokušaji osporavanja Dana Republike prestati, dodajući da takav odnos produbljuje krizu i sprječava uspostavljanje tolerantnih društvenih odnosa u BiH. “Boračka organizacija grada Prijedora smatra da je 9. januar dan nastanka Republike Srpske i oko toga ne može biti bilo kakvih kompromisa. Borci i članovi Boračke organizacije grada Prijedora će obilježiti Dan Republike i ovom prilikom pozivamo sve naše saborce da 9. januara prisustvuju obilježavanju Dana Republike , kako na trgu grada Prijedora, tako i na trgovima širom Republike Srpske”, navodi Kondić

“Republika Srpska je stvorena u miru, odbranjena u ratu i nastavlja svoje djelovanje u kontinuitetu ponovo u miru. Nadamo se da će taj mir trajati dugo godina”, ističe Kondić.

Izvor: kozarski