Vlada Republike Srpske na današnjoj sjednici donijela je odluku da najniža plata u Srpskoj za 2024. godinu bude 900 KM.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić rekao je da je Vlada odluku o najnižoj plati donijela jer se na sjednicama Ekonomsko-socijalnog savjeta nije mogao postići dogovor.

– Mi smo u toku posljednjeg kvartala imali dvije sjednice koje su održane, a na trećoj zakazanoj sjednici, koja je bila zakazana za prošlu sedmicu, Unija poslodavaca se nije pojavila uz obrazloženje da oni neće više da prisustvuju socijalnom dijalogu i učestvuju o razgovorima o najnižoj plati za 2024. godinu – rekao je Egić.

Egić je dodao da se najniža plata utvrđuje uzimajući u obzir kretanje plata, potrošnju i kretanje privrede.

Ministar rada je naveo da je cilj Vlade povećavanje standarda radnika i suzbijanje sive ekonomije, te je u skladu s tim odlučeno o najnižoj plati.

– Visina najniže plate za 2024. godinu je takođe povezana i sa visinom inflacije koja je za novembar bila 3,1 odsto, a prosječna inflacija u periodu januar-novembar je bila 7,4 odsto – podsjetio je Egić.

Premijer Srpske Radovan Višković ranije je rekao da će vjerovatno odlukom Vlade Srpske o iznosu najniže plate biti pogođeni određen broj radnika i privrednika.

On je najavio i da će Vlada pomoći privrednicima, koji dokažu da trpe štetu zbog odluke u vezi povećanja minimalne plate.

Autor: RTRS