Stanovnici pojedinih lokalnih zajednica u Republici Srpskoj od Nove godine izdvajaće više novca za boravak mališana u privatnim vrtićima, jer će doći do većih cijena. Do većih cijena dolazi zbog rasta minimalne plate, ali i zbog poskupljenja svega ostalog.

Roditelji tvrde da su šokirani novim cijenama i smatraju da  su to preveliki iznosi. U jednom vrtiću kažu da trenutne cijene iznose 320 KM, dok će od Nove godine koštati 375 KM. U drugom kažu da će zbog povećanja minimalne plate morati da povećaju cijene usluga.

Iz prijedorske privatne predškolske ustanove rekli su da očekuju veće cijene, ali i zbog velike inflacije.

Cijena boravka u vrtiću trenutno košta 340 KM, dok će cijena  u naredom periodu rasti do 408 KM, s tim da grad Prijedor roditeljima daje subvenciju od 100 KM – rekli su iz ovog obdaništa.

Roditelj čije dijete ide u jednu privatnu predškolsku ustanovu u Banjaluci, prije nekoliko dana je bio šokiran kada je obaviješten da će cijena za mjesec dana boravka djeteta porasti od Nove godine za 50 KM, pišu Nezavisne.

-I sada smo plaćali cijenu veću od 300 KM za vrtić što je već bio preveliki iznos. Sa ovom cijenom koja je povećana, to je skoro 400 KM, pa nismo sigurni da li ćemo imati sredstava da plaćamo usluge boravka djeteta. Supruga i ja smo šokirani ovolikim poskupljenjem i mislimo da bi se privatni vrtići trebali više kontrolisati jer svi mogu shvatiti da je ovo pretjerano. Kako je moguće da gradski vrtić košta 165 KM, a privatni 200 KM više? – upitao je ovaj Banjalučanin.

Autor: Srpskainfo