Pretužno je da neko ko je želio da bude predsjednik Republike Srpske brani Izborni zakon BiH i daje mu primat nad Izbornim zakonom Republike Srpske. Priznajem da nisam iznenađen i da smo svjesni da /predsjednica Narodnog fronta/ Јelena Trivić navija da njen prijatelj Kristijan Šmit nametne Izborni zakon, rekao je danas predsjednik DNS-a Nenad Nešić.

– Republika Srpska ima svoj Izborni zakon od 2002. godine, kao i svoju Izbornu komisiju. I ono što joj nije osporio ni nakaradni Ustavni sud BiH, osporava joj Јelena Trivić. Sramota! Ne sporim njeno pravo da mrzi /predsjednika Republike Srpske i lidera SNSD-a/ Milorada Dodika, ali ne smije zbog te mržnje mrziti Republiku Srpsku i odricati se njenih ustavnih nadležnosti – rekao je Nešić, komentarišući izjavu Trivićeve u kojoj je odbacila donošenje novog Izbornog zakona Republike Srpske.

Nešić je “podsjetio Trivićevu, ali i Igora Crnatka iz PDP-a, da član 1.1. Izbornog zakona BiH doslovno kaže da se tim zakonom `uređuju izbori za Predsjedništvo BiH i PS BiH, te opšti principi za ostale nivoe vlasti`”.

– To znači da entiteti imaju punu nadležnost da donesu svoje izborne zakone za izbore za njihove institucije, kao i lokalni nivo vlasti, i s tim da se uvaže opšti principi iz Izbornog zakona BiH. To je potvrdio i Ustavni sud BiH, ali je Trivićevoj i Crnatku draži Izborni zakon BiH nego Republike Srpske. Oni do rješenja dolaze sa SDA, umjesto sa političkim partijama iz Republike Srpske, i onda se pitaju zašto stalno gube izbore. Gubite ih jer su vam draže partije iz Sarajeva i Kristijan Šmit od Republike Srpske – rekao je Nešić.

On kaže da godinama slušamo kako opozicija traži izmjene Izbornog zakona.

– Onda im ponudimo i skenere i video nadzor, i da zajedno sjednemo i napišemo zakon kakav njima odgovara, a oni kažu “Nećemo, mi hoćemo Bakirov zakon na nivou BiH”. Pri tome, zakon koji su usvojili sa bošnjačkim partijama u Predstavničkom domu zadire u nadležnosti Republike Srpske i neustavan je, a primjena mu je od 2026. godine. Pa znate li šta hoćete, ili radite samo ono što vam stranci kažu, makar to bilo i u korist sopstvene štete? Prava i državotvorna opozicija, svuda u svijetu, sjedne za sto sa vlašću i bori se za Izborni zakon po svojoj mjeri, i ne šuruje sa strancima protiv svoje zemlje i svog naroda. Eto, Јelena može sa Šmitom na sjednicu PIK-a da dogovara Izborni zakon, ali ne može sa političkim partijama iz Republike Srpske. Kao Srbina, stid me njene sramote – rekao je Nešić.

On je izrazio žaljenje što je dio opozicije u Republici Srpskoj, kako kaže, toliko sujetan i toliko frustriran Dodikom da su spremni da idu protiv ustavnih nadležnosti Republike Srpske i urušavaju je, očekujući da će nauditi Dodiku.

– Ne nanose oni štetu Dodiku, nego sebi i Republici Srpskoj. Dok je likova poput Trivićeve i Crnatka, Dodik se ne treba sekirati za vlast, jer naš narod je državotvoran narod i prepoznaje one koji rade protiv Republike Srpske. Treba reći i da nam Šmit nameće, a Јelena Trivić želi neevropski zakon i način glasanja koji se primjenjuje u Africi. Ima li većeg dokaza o tome da nas Šmit iz 21. vijeka gura u 19. vijek? Da priča bude kompletna, kolonijalni gospodar sebi je našao i vazale. Srećom, ta priča je bajka – zaključio je Nešić.

Autor: RTRS